OPINION

I.
QUERIEST:


M/s.Parikh Synergies P. Limited,
6-C, C Block, Anugraha Building,
41, Mahatma Gandhi Road,
Nungambakkam,

Chennai -600 034.
II. 
FACTS:

Original equipment manufacturer (hereinafter referred to as OEM) are proposing a calibration services agreement with the queriest. The queriest will assist in the calibration of OEM equipment within India. The queriest task is to store calibration equipment at Bangalore and send to OEM clients when required. OEM will give the queriest calibration equipment without payment. Equipment details have been given by the queriest. The equipment are at least 5 years old

III.
QUERY:

1.
How do the queriest import this equipment so that they can send out whole or parts for repair or replacement? 

2.
What kind of documentation is required for import as they are not going to pay for the equipment? 

3.
Is there any relief in customs duty / GST if they are have a rental / lease agreement with the OEM?
4.
In case the queriest buy the equipment will there be any issue for sending overseas for repairs / replacement of components?
5.
What is the best option for having the equipment here with lowest duty impact with minimal procedural complications?
IV.
OPINION:
1.

From the information provided, it is clear that the goods are not new and they are old / used. It is also noticed that they are not paid for. Or in other words, these are free imports. The goods imported are meant for calibrating goods supplied in India and lying with customers at various places. Thus, these are intended for providing services. Basically, the goods sought to be imported include power supplies, cables and electronic boards. 
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2.
As far as Import Policy is concerned, second hand capital goods for providing service can be imported as per the provisions contained in paragraph 2.31 of the current Foreign Trade Policy. The relevant paragraph is enclosed as Annexure-1.It can be seen that as per this paragraph, second hand capital goods other than those mentioned against Sl.Nos.1(a) and 1(b) can be imported without any restrictions. Capital goods are defined as any plant, machinery, equipment, etc. required for rendering service. Thus, the goods referred to in the mail forwarded by the queriest will be freely importable. 
3.
However, it is to be noted that import of cables are subject to BIS standards and unless the supplier is registered with BIS in India and as the type of cables being imported are approved as per their standards, these cannot be imported even if they are new. 

4.
Similarly, with regard to power supplies, it may be noted that they are covered by Electronics and Information Technology Goods (Requirement for Compulsory Registration) Order, 2012 they must be as per the standards prescribed / approved in India by BIS.

5.
As such, even though they are freely importable as per Foreign Trade Policy, the queriest has to take into account restrictions imposed in terms of the above regulations and the standards prescribed by ISI.
6.
As far as valuation of these goods are concerned, since there is no payment involved and these are second hand goods, it will be advisable that at the load port itself an independent chartered engineer certificate is obtained with regard to the condition of these goods and their present market value. The supplier’s invoice should indicate the nearest market value for these goods in case they are offered for sale, the same value should be supported by the Chartered Engineer’s Certificate. At the same time, the invoice can mention as no charge/ no payment required and that the value is indicated for customs purposes.
7.
It is to be noted that after importation, it will be open to the customs authorities to examine the goods and also engage local chartered engineer at the cost of the queriest to arrive at the assessable value. In such a case, valuation adopted by the local chartered engineer whichever is higher will be acceptable for assessment.

8.
It is also to be noted that in case there is huge variation between the value declared by the queriest and the value fixed by the department, then, customs can initiate proceedings for mis-declaration leading to imposition of fines and penalties.
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9.
The goods can be cleared upon payment of duties as applicable after ascertainment of the values and completion of assessment formalities. 

10.
In case these are to be returned, then, they can be re-exported after carrying out proper examination for noting down their marks and numbers, so that, when they are re-imported, then, they can be identified and available duty exemption is granted. For this purpose, it is necessary that the items imported carry identification marks. If they cannot be identified, then, there will be difficulty at the time of import. There are two exemption Notifications. Notification No.45/2017-Cus., and Notification No.47/2017-Cus., both dated 30.06.2017 provide for total duty exemption in the case of re-import of such goods subject to certain conditions. Copies of these two notifications are enclosed as Annexure-2 & Annexure-3 respectively. 
11.
If the queriest is able to comply with the conditions, then, at the time of re-import, they can be cleared without payment f duty. 

12.
It is to be noted that if replacement is to be sent as against re-import of the originally re-exported item, then, appropriate duties have to be paid again without any exemption, as such replacements will amount to fresh imports. 

13.
In such a case, for the re-export made, the queriest can claim drawback of duties paid earlier and depending upon the usage of the goods imported, drawback of the duty paid will be given to the queriest. 
14.
It is to be noted that except for the above, there are no other specific duty exemption or duty relief contemplated in the Customs Tariff Act for these type of transactions. If the equipment is purchased at the time of initial import, then, when these are re-exported, the queriest has to obtain necessary waiver from the Foreign Exchange Dealer / RBI as there will not be any realization of sale proceeds for the exports made. Such waiver will be given subject to the condition that the goods exported are received back after repair / services.
S. MURUGAPPAN

Encl.: As above

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.

