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OPINION

1. Queriest :

Shri. AV SIVARAMAN,
['2, Navin Manasarovar,
86" Street. 18" Avenue.
Ashok Nagar,

Chennai — 600 083.

2. Facts :

(]

The queriest is a General Power of Attorney holder representing son and
daughter of the deceased elder brother. 3 other brothers and 2 sisters.
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The family members as stated above have got their share in the property situated
at Ashok Nagar, Chennai from their mother through a settlement done by her
during August 2019. All of them have decided to develop the property under
Joint Development  Agreement (JDA) with M/s.Cinthamani  Housing &
Properties. a registered Partnership firm (The Developer-promoter) on the
following basis.

i. The JDA will be entered into in the form of arca sharing basis in the ratio
of 62.3% for the land owners and balance 37.5% for the developers.

ii.  The landowners and developers have full liberty to sell their share of flats
to prospective buyers.

iti.  All the flats constructed are of non - affordable category.

iv.  The developer-promoter will pay additional consideration of Rs.40 lakhs
to the landowners.
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Further the queriest is a partner in M/s.Cinthamani Housing & Properties with
25% share in its profit.

3. uery :

3.1 As per the revised new rate of GST as per Notification 3/2019, what rate of
GST will the developer-promoter will collect from the land owners towards
construction charges when he hands over the flats before the issue of
completion certificate. =
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In case the land owners intend to sell their share of property to prospective
buyers before the issue of completion certificate, are they entitled to take input
tax on the GST charged by the developer-promoter as per query 3.1.

In case the land owners intend to sell the property to the prospective buyers, in
order to comply with GS'T law is it sufficient that the queriest takes a single
GST registration as GPA holder or cach one of his family members should get
registered under GST.

As the time of supply is before obtaining the completion certificate from the
competent authorities, when should the queriest / land owners get registered
under GST. As the prospective buyers will be making progressive payment to
the land owners based on agreed terms, they can collect GST on the progressive
payment and remit the same to the government (or) is it sufficient that the land
owners issue GST invoice to their buyers before obtaining the completion
certificate and afier they get the GST invoice from their developer-promoter
towards construction charges. In case the land owners are eligible for taking the
input whether they can adjust the input tax credit (i.c. the GST charged by the
developer) and pay the balance. if any. to the government.

Under JDA arrangement. is the developer-promoter is entitled to any input tax
credit.

Opinion :

[n terms of Notification 11/2017-Central Tax (Rate) dated 28.0.2017, as
amended. GST payable will be 7.5% (CGST 3.75% and SGST 3.75% - total
7.5%). In this connection. SLNo.3(i)(d) of the above Notification along with
the relevant proviso can be seen in this regard.

The land owner-promoter will be entitled to take input tax credit in case of
subsequent sale of the lats by the land owner-promoter to third parties. It is to
be seen that the tax liability on the developer-promoter to pay tax on the
construction services provided will arise based upon receipt of payments in
advance / stages. As far as land owners are concerned. as per the proviso to
S.No.3 of the above notification, the developer-promoter shall pay tax on
supply of construction of apartments to the land owner-promoter. Thus when
supply is effected to the land owner-developer, the builder needs to pay tax.
Such tax paid by the developer-promoter in such cases can be availed as input
credit by the land owner-promoter, when such constructed flats are to be sold
to third parties. Otherwise no credit is available. Also it is to be noted that the
tax payable in such cases should not be less than the amount of tax charged
from the land owner-promoter by the developer-promoter on construction of
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For 3.3:

For 3.4:

For 3.5:;

Since there is more than one individual with interest in the land, the undivided
share of the land will be available to each individual separately and
subsequent title to successors/heirs will be restricted to such undivided share
of land and the flats constructed. As such. each individual will be making
available the development rights to the developer-promoter to the extent of his
ownership and in return will be entitled to receive construction services (with
additional payments to the developer-promoter or otherwise). In such a
situation, it will be necessary that cach individual is registered under the
provisions of GST to enable availment of input tax credit and its utilisation. in
case, his share of constructed flat is sold subsequently to a third party. In this
background. registration of the power of attorney alone will not be sufficient.

Construction services will be split over a time and depending upon the
contract and agreements periodical payments will be due depending upon
different stages of construction. In cases of continuous supply of services
receipts are to be issued whenever advance payments are received and
depending upon the stages specified in the contract and the payment schedule,
invoices are to be issued at each such stage. In this connection. Section 31(5)
of CGST Act 2017 may bhe referred to. Mostly. in respect of construction
services single payment is not resorted to and therefore when progressive
payments are made. invoices need 1o be raised and consequently, GST also
becomes liable to be paid. In view of the above. it is not possible to issue a
single invoice to the third party buyer. Any sale to third party has to be done
before first occupation or obtaining of completion certificate in case input
credit of the tax paid is required to be utilised. Otherwise. tax paid will
become cost to the land owner.

Developer-promoter is entitled to take input tax credit in respect of JVA also.
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Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to
us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of
such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided
without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.



