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BY E-MAIL / COURIER

File N0.232/2020-Opinion
31.10.2020

QUERIEST: Shri. AV SIVARAMAN,
F2, Navin Manasarovar,
86" Street, 18™ Avenue,
Ashok Nagar,
Chennai — 600 083.

Attn.: Mr. B. Raghuraman <raghubhava@gmail.com>

Sir,

Sub.: Clarifications with regard to GST liability on Construction Services based
on Joint Venture Agreement.

A. Please find the replies for the queries in chart form.

SL.NO. QUERY OPINION REMARKS
2 Rate of GST — The 7.5% On the basis of the
developer-promoter will valuation to be adopted,
charge on the land effectively it will be 5%.

owner-promoter while
handing over flats before
1ssue of completion

certificate.

pi Can land owner-promoter YES a) The tax payable
take input tax credit if should not be less
they sell their share of than the tax charged
flat before issue of on the land owner-
completion certificate? promoter by the

developer-promoter.

b) Sale/payment to be
before issue of
completion
certificate / first
occupation.

No.1, 4* Floor, Ceebros Centre, New No.39, Old No.45, Red Cross Road, Egmore, Chennai — 600 008.
Email: smurugappan53@yahoo.com

Website: www.smurugappan.com
Phone: 42122660, 42122661, 28521223, I'ax: 28521398



1

SL.NO. QUERY OPINION REMARKS
3. For selling the flats NO Each shareholder of the
belonging to more than property owning a flat will
one land owner- be a supplier when he sells to
promoter whether a a third party, the flat given to
power of attorney him. Thus he needs to
holder can register register himself under GST
under GST. law.
4. As progressive YES. Land owner- s
payments are involved | promoter should register
from third party buyer, | when payments are
whether the land received by him from
owner-promoter isto | third party buyers.
be registered under
GST?
2 Can GST be paid by It depends on payment The time of supply for
the land owner- schedule from the third | developer-promoter is
promoter after getting | party buyers. It can be defined as the date of
GST invoice from adjusted to the time of | obtaining the completion
developer-promoter? invoices from certificate or first occupation.
developer-promoter. But based on payments
received, there is no bar for
the developer-promoter to
raise invoices before
completion of service by the
developer-promoter i.e.
before obtaining completion
certificate or the date of first
occupation. Hence based on
such invoices, it should be
possible to adjust the input
tax credit when the flats are
sold to third parties.
6. Under JV arrangement | Yes, if he opts to pay Effectively, it will be 12%

can the developer-
promoter take input tax
credit?

18% GST. No credit
will be available, if he
opts to pay 7.5%.

with input tax credit and 5%
without input tax credit.
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B. Also kindly send payment of our fees as per the enclosed bill.

S. MURUGAPPAN

Encl.: as above.

sm/ss

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to
us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of
such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided
without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.



