OPINION

I.
QUERIEST:


Tamil Nadu Pulses Importers and Exporters Association,


4, Seniamman Koil Street,


Chennai – 600 081.

II.
FACTS:

1.
Members of the Queriest Association mostly import pulses from abroad. These goods are imported in general from various ‘Least Developed Countries’ and as such, such consignments are eligible for preferential treatment in terms of a Free Trade Agreement applicable for supplies from ‘Least Developed Countries’. 
2.
It is stated that in respect of such imports, most of the occasions, commercial transaction takes place through an entity located in a third country. It is explained that as general trade practice, followed world over, third country invoicing is adopted based on convenience of purchase. Specifically, in respect of imports from Least Developed Countries, it is also indicated that such countries do not have internationally reputed banks and many Indian Banks hesitate to open letters of credits or send advance payments to such countries directly. 

3.
However, though the shipments are directly made from the Least Developed Countries with necessary documents for claiming preferential tariff treatment, the commercial invoices are raised by entities in third countries or non-originating countries and in such cases, the customs authorities appear to deny the benefits under the Free Trade Agreement on the ground that the relevant rules do not permit third country invoicing. 

III.
QUERY:


In the above context, the queriest association would like to know the correct legal position with regard to the treatment of such supplies under the relevant Free Trade Agreement. 

IV.
OPINION:
1.
Notification No.29/2015-Cus. (N.T.) dated 10.03.2015 contains the relevant rules in this regard i.e., Customs Tariff (Determination of Origin of Products under the Duty Free Tariff Preference Scheme for Least Developed Countries) Rules, 2015. A copy of this notification is enclosed to this opinion as Annexure-1.
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2.
A perusal of the above rules will indicate that no specific provision is made in the said rules with regard to invoicing from third countries. Rule 10 refers to direct consignment with regard to requirements for direct shipment and in case the transport of the subject goods involves transit through one or more intermediate countries, it specifies what conditions are to be satisfied to claim the preferential tariff treatment.
3.
Or in other words, there is no specific prohibition with regard to invoicing by an entity located in a third country. It is to be kept in mind that absence of a provision in that regard, does not mean that such a procedure is prohibited or barred. Relevant Customs Notification issued under the Customs Act for claiming preferential tariff treatment for the goods imported from Least Developed Countries is Notification No.96/2008-Cus., dated 13.08.2008 as amended. A copy of this notification is enclosed to this opinion as Annexure-2. This notification does not refer to any invoicing pattern, separately, except referring to the relevant Rules in this regard. 
4.
The World Customs Organisation with regard to Rules of Origin contains the following clarifications with regard to Third Party Invoicing.


“Third party invoicing refers to a situation where the commercial invoice is issued by a party other than the party which manufactured the goods or a party from which premises the good has been shipped. This third party can be an entity related to the exporter or an unrelated party. The third party can be located in the FTA territory or outside.


Third party invoicing provisions in FTAs can either allow or prohibit such invoicing by third parties. If third party invoicing is not explicitly allowed or prohibited under a trade agreement, it is up to the customs authorities according to the national legislation to determine how such instances are treated”.

5.
The above provision states that if third party invoicing is not explicitly allowed or prohibited under a trade agreement, it is up to the customs authorities according to the national legislation to determine how such instances are to be treated. It appears that there is no specific legislation passed by India in this connection. But, absence of any such legislation cannot be taken to mean that the third country invoicing is prohibited. A unified approach has to be taken by the Government in all ports and airports, so that, there are no different practices adopted by customs formation at different locations while implementing the same rule across the country. 
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6.
In this context, it is to be kept in mind that the World Trade Organisation has recommended various measures for promoting trade from Least Developed Countries. In the Hong Kong Ministerial Declaration, it was resolved that "Developed country Members shall, and developing country Members declaring themselves in a position to do so should: ensure that preferential rules of origin applicable to imports from LDCs are transparent and simple, and contribute to facilitating market access". This was followed up in the Tenth WTO Ministerial Conference held in 2015 at Nairobi and the Ministerial Decision of 19th December 2015 with regard to the documentary requirements, provides the following:


“3.1. 
With a view to reducing the administrative burden related to documentary and procedural requirements related to origin, Preference-granting Members shall:

a) 
As a general principle, refrain from requiring a certificate of non-manipulation for products originating in a LDC but shipped across other countries unless there are concerns regarding transhipment, manipulation, or fraudulent documentation;

b) 
Consider other measures to further streamline customs procedures, such as minimizing documentation requirements for small consignments or allowing for self‑certification”.

7.
A perusal of 3.1.a) mentioned above will clearly indicate that even if shipment is from some other country, the trading partners are required to refrain from insisting for any certificate of non-manipulation unless there are concerns regarding fraudulent documentation. It also calls upon Members countries to minimize documentation requirements and allow self certification.
8.
If the above are taken into consideration, keeping in mind that India also is a Member of the WTO, it will be clear that any bar on third country invoicing in respect of shipments from Least Developed Countries will be totally against the spirit of boosting trade from Least Developed Nations. 
9.
It is also to be kept in mind that the Free Trade Agreements with the other countries cannot be taken into account for comparison. Such Bilateral / Multilateral Agreements on Free Trade have been made on different occasions and in different contexts and each such agreement and 
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the rules relating there to will be self-contained. The rules notified in Notification No.29/2015-Cus. (N.T.) dated 10.03.2015 referred to above, are self-contained with regard to imports from Least Developed Countries and in the absence of any uniform rules across different free trade agreements, any comparison with another agreement, which provides for third country invoicing will be misleading and also defeat the whole purpose of such free trade agreements. 
10.
Sample set of import documents produced indicate that the Country of Origin Certificates issued, specifically refer to the invoices issued by the third country exporters. Further, it is seen that the shipments are direct from the Least Developed Country.

11.
Rule 10 of the above Rules is reproduced below for better appreciation of the issues involved.

“Rule 10. Direct Consignment.- (1) Products, in respect of which tariff preference is claimed, shall be considered as directly consigned from the exporting beneficiary country if,- 


(a) 
these products are transported without passing through the 
territory of any other country; or 


(b) 
the transport of these products involves transit through one or 
more intermediate countries with or without trans-shipment or 
temporary storage in such countries, where,- 



(i) their transit entry is justified for geographical reasons or by 
considerations related exclusively to transport requirements; 



(ii) the products have not entered into trade or consumption 
there; 



(iii) the products have not undergone any operation other than 
unloading and reloading or any operation required to keep them 
in good condition; and



 (iv) the products have remained under the customs control in the 
country of transit. 


(2) 
For the purpose of claiming tariff preference for the imported 
product considering such product as directly consigned from the 
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exporting beneficiary country in terms of this rule, the following 
shall be produced before the customs authority of India at the 
time of importation, namely:- 



(a) 
a through bill of lading issued in the exporting country; 



(b) 
a certificate of origin issued by the issuing authority of the 

exporting beneficiary country; 



(c)
 a copy of the original commercial invoice in respect of the 

product; and 



(d) 
supporting documents in evidence that other requirements 

of this rule have been complied with”.

12.
Once the importer is able to comply with the requirements given in the above rule, there cannot be any justification, whatsoever, for denying the benefit of preferential tariff treatment for the goods covered by the certificates issued. Nowhere Rule 10 or other rules stipulate that commercial invoice is to be made by a supplier located within a country of origin only.
13.
Apart from the above, Rule 21 of the above rules indicates that various situations, under which, the preferential tariff treatment can be denied. The third country invoicing is not one of the factors that will lead to denial of the concessional treatment in terms of the above rule. 

14.
Therefore, considering all the above, in our view, there cannot be any justification, whatsoever, for denying the preferential tariff treatment in respect of goods originating from least developed countries on the ground that commercial invoice is made by an entity from a third country. 
S. MURUGAPPAN


Encl.: As above

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
                             

