OPINION

I.
QUERIEST:


M/s. J.K. Fenner (India) Limited, 


Khivraj Complex II, 5th Floor, 


480, Anna Salai, Nandanam, 


Chennai – 600 035.

II. 
FACTS:

1.
Queriest regularly imports various materials from Japan and most of these goods are cleared under Concessional Duty based on Preferential Trade Agreements and Certificates of Origin. 
2.
It is reported that in respect of one import, customs have rejected the certificate produced on the ground that transportation details are not mentioned in the certificate. 
3.
According to the queriest, a fresh certificate with transportation details was submitted to the customs. But customs are insisting to get the first certificate amended.

III.
QUERY:


In the above background, the queriest wants clarifications on the following queries. 
            (1)
Can a shipper apply for Certificate of Origin without mentioning transportation details?

            (2)
Can the Authority issue Certificate of Origin without mentioning transportation details (Column 3 of CoO)?

            (3)
Can the Certificate of Origin be amended, in case of any error in Certificate of Origin?

            (4)
If the details mentioned in the first issued Certificate of Origin are wrong, can the Authority issue amendment to it or issue a fresh one (second one)?

            (5)
Whether the customs would accept the second one, if error found in first one during customs clearance (assessment)?

            (6)
On what grounds, the Certificate of Origin is rejected, if transportation details are not mentioned?
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IV.
OPINION:

1.
Concessional Rates of Duties for various goods imported from Japan with Japanese Origin is regulated in terms of Customs Tariff (Determination of Origin of Goods under the Comprehensive Economic Partnership Agreement between the Republic of India and Japan) Rules, 2011.

 2.
These Rules contain Operational Certification Procedures formulated in terms of Rule 16 and Implementing Procedures in terms of Paragraph 11 of Annexure-2 of the above Rules. Paragraph 4 of the Implementing Procedures reads as follows. 


“4. Modification. – 


(a) the exporter or its authorised agent should request the reissuance of a certificate of origin if a certificate of origin contains incorrect information, and the invalidation of the original certificate.


(b) notwithstanding anything contained in clause (a), the competent governmental authority of the exporting Party or its designees may, in response to the request for re issuance referred to in clause (a) or at their own initiative, make modification on the certificate of origin by striking out errors and making any addition required:


Provided that such modification should be certified by authorised signature and seal of the competent governmental authority of the exporting Party or its designees.

(c) erasures, superimpositions and modifications other than those referred to in clause (b) shall not be allowed on the certificate of origin issued under paragraph 3 of Annexure-2”.

3.
Further, Paragraph 5 of the Implementing Procedures relating to Minor Errors reads as follows.


“5. Minor errors.-

The customs authority of the importing Party shall disregard minor errors, such as slight discrepancies or omissions, typing errors or overrunning the margin of the designated field, subject to the condition that these minor errors do not affect the authenticity of the certificate of origin or the accuracy of the information included in the certificate of origin”.
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4.
The Certificate Form itself contains the following Overleaf Note with regard to filling up Field 3.


“Field 3: Provide the name of loading port, transit port and discharging port and, the name of vessel/flight number, as far as known. In case of retroactive issuance, the date of shipment (i.e. bill of lading or air waybill date).

The certificate form itself contains the expression ‘as far as known’ in field 3.

5.
In the light of the above, the following will be the Answers for the Queries raised by the Queriest. 

           (1)
It is not mandatory on the part of the shipper to mention the transport details. The details, as far as known, can be provided. 

           (2)
If transportation details are not provided, the Authorities are not prevented from issuing Certificate of Origin without transportation details. 
           (3)
Yes. Certificate can be amended if there is incorrect information.

           (4)
Certificate can be reissued also, after invalidation of the First Certificate. 
           (5)
Certificates appropriately modified or reissued are to be accepted by the Customs Authorities in the importing Countries. 

           (6)
There is no legal basis to reject the Certificate of Origin issued under the above Rules, in case transportation details are not mentioned in the certificate. 

S. MURUGAPPAN


Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.

