BY E-MAIL / COURIER

File No.296/2021-Opinion

02.11.2021
Mr.Jebasingh Jothi,

Chartered Accountant,
New No.15, Old No.4/2, Seeyalam 2nd Street,

Villivakkam, 

Chennai - 600 049.

E-Mail Id.: <jebaauditor@gmail.com>

Sir,
Sub.: 
Employing Staff in India by a Foreign Entity – Reg. 
1.
Please refer to your e-mail sent on 29.10.2021 on the above subject.

2.
You have stated that a company incorporated outside India by non-resident Indian / Foreigner would like to employ staff in India for carrying out the following. 
(a)
NGOs abroad support Indian NGOs for religious/ charitable work. This company that you have mentioned will get a mandate from the foreign NGO 

(i)
To do due diligence to check if the Indian NGO has the necessary clearances to receive funds from the foreign NGO

(ii)
To monitor and report back to the foreign NGO about whether the Indian NGO is performing its activities in accordance with the directions of the foreign NGO

(iii)
Whether the funds received from the foreign NGO are utilised by the Indian NGO strictly in accordance with parameters set out by the foreign NGO

(b)
The company will do this by employing staff in India. The staff will NOT render any service to the Indian NGO.

3.
With regard to the above, you wanted to know the applicable provisions under FEMA.
4.
It may be noted that a Foreign Entity / Foreign Company cannot directly employ staff / any person in India. It will be necessary for the Foreign Entity / Foreign Company to establish a branch office or liaison office or any other place of business in India for employing personnel in India for carrying out any specific work. The  provisions  that  will  be applicable for establishment of such offices are 
-2-

consolidated in the Master Direction No.10/2015-16 dated 01.01.2016 as amended issued by RBI. A copy of the above Master Direction is enclosed as Annexure to this opinion. If the Entity / Company follows the guidelines contained in the above Direction, then, the staff can be employed.
5.
Alternatively, a consultant can be employed on principal to principal basis, in India and the consultant can provide the same services through his Office / Organisation. Such a method will be a “service contract” and will not entail establishment of a branch office etc., by the Foreign Entity. 

6.
In this case, the terms of payment of consulting fee are to be mutually agreed upon and specified in the Service Agreement / Contract. This process can be a simpler one than establishment of local offices.

7.
In the second option of having a service agreement with a consultant for providing these services in India will also not involve payment of IGST. The consultant will be providing service to a recipient outside India and in terms of Section 13(2) of IGST Act, 2017, the place of provision of a service is the location of the recipient abroad and in the present case as such, it will not be within the ambit of GST Laws. 
8.
Accordingly, based on the above, one can decide, which course will be suitable.

9.
Hope the above clarifies your queries.  If you require any further clarification in this regard, please feel free to contact us.

10.
Also find enclosed our bill towards professional charges for giving the above opinion. Kindly arrange for payment of our bill. 
Yours faithfully,
                                                                                  
S.MURUGAPPAN
Encl.: As above

Sm/er                                  

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.

