OPINION

I.
QUERIST:


M/s. Proteck Machinery Private Limited,
No.15, Medavakkam Road,

Sholinganallur,
Chennai – 600 119.

II. 
FACTS:

1. 
The querist has a liaison office in UK. During FY 2019-20, amount transferred to UK office amounted to Rs.8,91,839/-. Expenses incurred by UK office during FY 2019-20 amounted to Rs.8,95,198/-.
2.
The expenditure pertaining to April 2019 was transferred to the UK Bank Account in Mar 2019 itself and hence, the Liaison office was able to pay for all the expenses out of the amount received from Head Office. The UK Liaison office functions as a liaison office and sales is effected from India only. The Liaison office does not undertake sale nor does it collect money from the Company’s customers.
3.
The amount paid to the UK office does not exceed the actual expenditure incurred by the UK office implying that there is no profit element in the transaction.
4.
Out of the total expenditure of Rs.8,95,198/-, salaries, bonus and contribution to pension amounted to Rs.6,25,843/-. The said amount was paid to the Company’s employees outside India. The balance expenditure consists of rent, advertisement, travelling and conveyance, etc.
5.
The UK office is a Liaison office without being a separate legal entity and the said office is approved vide approval letter received from State Bank of India, Overseas Liaison dated 24.10.2013. The expenses of the UK office are included in the financials of the Indian Company.
III.
VIEWS OF THE QUERIST:

1.
Indian Company is conducting business through Liaison or agency representational office outside India shall be treated as establishment of said Indian Company only. So, any services provided by the Foreign Liaison Office to Indian Company will not be treated as import of services.

 

2.
The point to be noted is that the service provider and service recipient are one and the same – viz Indian Company XXXXXXX Pvt. Ltd., The Liaison office does not have a separate legal entity.
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IV.
QUERY:
In the above context, the querist seeks to know whether the above transactions will be treated as import of service and will attract GST and if so, if the GST is paid on RCM basis for the current period as well as for the last three years with interest, can they take credit?

V.
OPINION:
1.
From the information provided it is very clear that the UK office is a liaison office and it is engaged in carrying out advertisements and incidentally, travelling, conveyance expenses, office rent expenses etc., are incurred. To meet expenses for these amounts, the querist is remitting money to the liaison office outside. 
2.
Or in other words, the amount, which is transferred to the Liaison Office is to meet the obligation cast on the liaison office and for the services provided by them by way of advertisement as well as sales promotion etc., and the querist is conducting business through liaison office in UK, which represents the Indian entity. 
3.
Therefore, it goes without saying that the services are provided by the liaison office in UK to the Indian company and the payment made to meet the expenses of the liaison office will be the consideration for the services provided from there. Without these minimum expenses, the services cannot be provided by the liaison office. As such, the first point to be appreciated is that there is a service by the liaison office from abroad for promoting the business of the Indian entity and there is a cost to it.

4.
What is to be next seen is, whether such services rendered from outside will attract GST. In terms of Schedule I to CGST Act, 2017, among the activities to be treated as supply even if made without consideration, the following two points will be relevant.  
“2. Supply of goods or services or both between related persons or between distinct persons as specified in section 25, when made in the course or furtherance of business:
Provided that gifts not exceeding fifty thousand rupees in value in a financial year by an employer to an employee shall not be treated as supply of goods or services or both”.
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“4. Import of services by a person from a related person or from any of his other establishments outside India, in the course or furtherance of business”.
5.
In terms of Explanation 1 to Sub-Section 2 of Section 8 of IGST Act, 2017, when a person has an establishment in India and other establishments outside India are to be treated as “establishments of distinct persons”. This explanation reads as follows. 
“Explanation 1.––For the purposes of this Act, where a person has,–– 

(i) 
an establishment in India and any other establishment outside India; 

(ii) 
an establishment in a State or Union territory and any other establishment outside that State or Union territory; or 

(iii) 
an establishment in a State or Union territory and any other establishment registered within that State or Union territory, 

then such establishments shall be treated as establishments of distinct persons”.

6.
As per Section 2(84) of CGST Act, 2017, person includes, a company and also association of persons or body of individuals, whether incorporated or not, in India or outside India.
7.
As such, it is not necessary that UK liaison office should be a separate legal entity to be treated as a different / distinct person for the purpose of GST levy. By the definitions in the GST Act referred to above, the main establishment of the same person inside the country and outside the country will become distinct persons and thus, the services provided will attract GST, as applicable.
8.
In this connection, attention of the querist is invited to the Circular No.161/17/2021-GST dated 20.09.2021 issued by the Government of India, which is enclosed to this opinion as Annexure. In particular, Paragraph 4.2, which reads as follows, will be relevant.
“Similarly, if any company incorporated in India, is operating through a branch or an agency or a representational office in any country outside India, then that branch or agency or representational office shall be treated as the establishment of the said company in the said country”.
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9.
Therefore, in our view, the services provided by the liaison office in UK to the Indian entity will be import of services and the Indian entity will be under obligation to pay GST in terms of a Notification No.10/2017- Integrated Tax (Rate)  dated  28.06.2017  (Sl.No.1 of the Table), as  per  which,  any  service                             supplied by any person who is located in a non-taxable territory to any person (other than non-taxable online recipient), the person located in the taxable territory is liable to pay the tax. 
10.
While there should not be any difficulty for the querist to pay the tax and avail input tax credit as the service imported and utilised are in furtherance of its business, it is doubtful, whether it will be able to take credit of the taxes that may be paid for the earlier periods in view of the following restrictions contained in Section 16(4) of CGST Act, 2017

“16. Eligibility and conditions for taking input tax credit…..
“(4) A registered person shall not be entitled to take input tax credit in respect of any invoice or debit note for supply of goods or services or both after the due date of furnishing of the return under section 39 for the month of September following the end of financial year to which such invoice or invoice relating to such debit note pertains or furnishing of the relevant annual return, whichever is earlier.
Provided that the registered person shall be entitled to take input tax credit after the due date of furnishing of the return under section 39 for the month of September, 2018 till the due date of furnishing of the return under the said section for the month of March, 2019 in respect of any invoice or invoice relating to such debit note for supply of goods or services or both made during the financial year 2017-18, the details of which have been uploaded by the supplier under sub-section (1) of section 37 till the due date for furnishing the details under sub-section (1) of said section for the month of March, 2019”.
S. MURUGAPPAN


Encl.: As above

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
