OPINION

I.
QUERIST:

           M/s.Turbo Energy Private Limited,


           Stone Acre,


           No.67, Chamiers Road, 


           Chennai – 600 028.

II. 
FACTS:

1.
The querist are covering the supervisory and above grade employees and their families with medical and hospitalisation facilities.  For this, health insurance policies are arranged with the Insurance Companies.  The insurance companies charge GST on the premium amount as mandated under the provisions of GST Laws.  These policies are renewed on yearly basis.

2.
Consequent to the COVID-19 pandemic, lockdown measures are introduced by the Ministry of Home Affairs (MHA) with guidelines to be followed for the containment of the COVID-19 effect.  The Order No. 40-3/2020-DM-I(A) dated 15.04.2020 issued by the MHA is in terms of the provisions of the Disaster Management Act, 2005.

3.
The broad guidelines referred to above however exempt specified category of industries from the lockdown with certain conditions imposed for the continuation of activities.  Annexure II of the order referred to the above prescribes SOP for Factories and Establishments etc.

4.
Sl.No.5 of the Annexure II stipulates that Medical Insurance for the workers to be made mandatory.  (here the workers refers the supervisory staff and above). This is in addition to the provision of sanitizers, thermal scanning of temperature and hand wash facilities to the workers, who are required to come inside the factory for official purposes.  

5.
The querist has been allowed to operate by the Government of Tamil Nadu on the basis of the above guidelines and the factory is operational following the guidelines during the time of lockdown.
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III.
QUERY:
1.
In the above context, the querist wants to know clarifications on the following queries.

(1)
Whether the querist is eligible to avail ITC of GST charged by the insurance companies on such premium payments?

(2)
Since the medical insurance premiums are paid which covers their family members (parents, spouse, children and dependents), whether the Company can avail ITC of GST on such insurance premium or proportionate to be worked out?

(3)
The premium amount paid for the insurance coverage is part of the CTC of the employee.  Because of this status, can ITC be availed since it is part of CTC as it relates to the employee?

(4)
As per provisions to the amendment to Section 17(5) effective from 01.02.2019, since this is an obligation under Employee’s Compensation Scheme which is operated through health insurance policies, can ITC be availed on the GST paid on such premium?

(5)
Since this mandated against MHA’s order during the peak pandemic time of April 2020, will this be for certain period especially for COVID-19?

(6)
Apart from this, the querist is the insured (service receiver) against the Insurance Company.  In the list of employees produced to the insurance Co., the ABI, RENO and RTE employees are also included. This premium paid by the querist are being claimed with other companies by way of debit note which includes GST (as cost) as GST is not availed by the querist so far. In this situation, can ABI, RENO and RTE can avail such GST charged by the querist by way of debit note if the querist is permitted to avail ITC under the above queries as the querist is not the insurance service provider.

(7)
If by any case with the above points the ITC is eligible, can the querist avail ITC of GST for the premium paid for the FY 2021-22 which are permitted to be availed up to November 2022?
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2.
The querist has shared the following documents for providing the opinion. 
(1)
Ministry of Home Affairs Order dated 15.04.2020 along with Guidelines and Annexures referred to in that order 

(2)
Debit Notes raised by the querist on other Group Companies for recovery of the insurance premium paid to the Insurance Company 

(3)
Group Health Insurance Policy issued by Royal Sundaram General Insurance Co. Limited on the querist showing the premium amount and tax details 
(4)
Extracts from the Group Health Insurance Policy.
IV.
OPINION:

1.
Basically the issue involves determination of the following points.
(1)
Whether the Health Insurance taken by the querist will qualify as an input service, on which, credit of the taxes paid can be taken under the relevant GST provisions. 

(2)
Since the Insurance Premium covers insurance for family members including dependent parents also, whether input tax credit is available for the entire premium.
(3)
Since the premium amount paid is part of the CTC of the employee and is recovered from the said employee, will the company be eligible to avail credit of the tax paid for that premium amount paid to the insurance company.

(4)
As the premium amount paid by the querist is one consolidated amount covering the employees of group companies to the insurance company whether based on any subsequent debit notes made by the querist on the group companies, will the group company be eligible to avail the tax portion for the amount paid by them towards consolidated premium.
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2.
As far as the first point is concerned, there are controversial views with regard to the eligibility. As such, Section 17 of CGST Act discusses apportionment of eligible credit and blocked credit. Sub-Section 5 of Section 17 enumerates the goods and services, for which, no input tax credit will be available. It is to be noted that the goods and services enumerated in Section 17(5) also provide for exceptions. It means that wherever there is an exception, then, in those cases, input tax credit is available. 
3.
As far as Health Insurance is concerned, it is covered under the enumerated list in Section 17(5). Relevant Sub-Section 17(5)(b) reads as follows.


“(b) the following supply of goods or services or both—
(i) food and beverages, outdoor catering, beauty treatment, health services, cosmetic and plastic surgery, leasing, renting or hiring of motor vehicles, vessels or aircraft referred to in clause (a) or clause (aa) except when used for the purposes specified therein, life insurance and health insurance: 


Provided that the input tax credit in respect of such goods or services or both shall be available where an inward supply of such goods or services or both is used by a registered person for making an outward taxable supply of the same category of goods or services or both or as an element of a taxable composite or mixed supply;

(ii) membership of a club, health and fitness centre; and
(iii) travel benefits extended to employees on vacation such as leave or home travel concession:
Provided that the input tax credit in respect of such goods or services or both shall be available, where it is obligatory for an employer to provide the same to its employees under any law for the time being in force”.

4.
It may be seen that there are provisos one below 17(5) (b) (i) and another proviso below 17(5) (b) (ii) & (iii). Health insurance figures under Section 17(5) (b)(i) and if 17(5)(b)(i) alone is read with the proviso, it will give an impression that in respect of health insurance services, unless the conditions provided in that proviso, are satisfied credit will not be available. It will be obvious that in the present case, these conditions cannot be satisfied as the querist is not engaged in providing any service under the same category. 
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5.
On the other hand, the proviso to Section 17(5)(b)(iii) clearly specifies that exclusion will not apply, where the provision of the supply of goods or services is made obligatory for an employer to its employees under law. The issue will be whether this proviso is to be applied only under Section 17(5)(b)(ii) & (iii) or to all the types of goods and services as referred to under Section 17(5) (b). The proviso refers to goods as well as services, whereas Section 17(5)(b) (ii) and (iii) refer only to services. Therefore, obvious inference can be that this proviso is not restricted only to Section 17(5) (b) (ii) and 17(5) (b) (iii), but, for the entire goods and services under Section17(5)(b). If this interpretation is adopted, then, when health insurance is made obligatory in terms of law, then, credit of the tax paid will be available.
6.
There is a ruling given by the Authority for Advance Ruling, Rajasthan in the case of M/s.RSWM Limited, where the authority considered only the first proviso and held that the health insurance provided by the company will not be covered within the scope of eligible services in spite of Ministry of Home Affairs Order dated 15.04.2020. A copy of the above Ruling is enclosed to this opinion as Annexure-1.
7.
However, for the reasons already stated, it appears that this interpretation will not be legally sustainable. Unfortunately, the provisos are not properly placed and do not have clarity. But, the reference to goods and services in the second proviso clearly shows the purpose of proviso is to cover goods and services mentioned under Section 17(5)(b). 
8.
An employee on the ground of being employed by the querist will be entitled for health insurance. Even the Ministry of Home Affairs Order refers to medical insurance for workers being made mandatory. It does not extend to their families. Or in other words coverage of family members of the employee will be an option and not a legal requirement. As such, when the premium paid represents insurance coverage for providing services by way of insurance to others apart from the employee, then, the total policy in that connection will not be within the scope of eligible services. It is not clear whether the insurance company will be able to break up the policy and provide two separate covers, one for an employee and another for family members. In the absence of exclusive medical insurance for the employee / worker concerned, any split up provided by the insurance company may not be sufficient to enable the querist to avail any credit of the tax paid. 
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9.
With regard to the third point, it is an admitted position that the premium amount is ultimately recovered from the employee. When the charges for the supplies are not incurred by the querist, but, when they are recovered from the employees or adjusted in their pay, then, input tax credit for the insurance services provided will not be available. In this connection, there are several rulings and decisions to the effect that when the recovery is made from the recipient, the company will not be eligible to take credit of the tax paid. One ruling given by the Authority for Advance Ruling under GST, Maharashtra in the case of Tata Motors Ltd., reported in 2020 (41) G.S.T.L. 35 (A.A.R.-GST-Mah.) is enclosed as a sample as Annexure-2.
10.
As far as the fourth point is concerned, it is to be noted that the insurance policy is taken by the querist from the insurance company covering employees of group companies also. One premium receipt showing tax portion is being issued by the insurance company in the name of the querist, in turn, it appears that the querist raises debit notes on the group companies for recovery of the portion of the premium attributable to the employees working in the group companies. It is obvious that the querist is not providing insurance services and therefore, the debit notes raised by the querist will not be sufficient to enable the group companies to avail any credit. In respect of services distributed among various units, there is a provision for issue of invoices for offices / companies in their capacity as input service distributor. The procedures as enumerated in the CGST Rules for distribution of such services enable availment of tax credit. However, it is to be noted that in the present case, the entities involved are group companies having independent identity. For a person to function as “input service distributor”, the distribution should take place to units /offices having the same PAN. In this connection, the definition of “input service distributor” as contained in Section 2(61) of CGST Act, 2017, which is reproduced below, may be seen.
“(61) “Input Service Distributor” means an office of the supplier of goods or services or both which receives tax invoices issued under section 31 towards the receipt of input services and issues a prescribed document for the purposes of distributing the credit of central tax, State tax, integrated tax or Union territory tax paid on the said services to a supplier of taxable goods or services or both having the same Permanent Account Number as that of the said office”.
11.
Therefore, unless the insurance company raises the tax invoice on the individual companies, tax credit will not be available for the group companies. 

-7-

12.
Conclusion:
In the light of the above, in the present case, though on principle, the querist may be entitled for availment of input tax credit of tax paid on the premium for health insurance, on account of answers for the other points, practically, it will not be possible for the querist to avail the credit of the tax paid as such. 
S. MURUGAPPAN   

Encl.: As above

Sm/er

 

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.

