OPINION

I.
QUERIST:

M/s.Yusen Logistics (India) Private Limited,

         
 
No.874, 1st Floor, Temple Vista, 

         

Sri Krishna Temple Road, 

           

Indiranagar 1st Stage, 

           

Bangalore- 560 038.

II. 
FACTS:

1.
One of the customers of the querist is importing garments including ladies garments falling under Chapter 62 and more specifically under Heading 6202. 
2.
As far as IGST rates are concerned, which are applied at the time of import of goods into the country, depending upon the sale value of the garments, the rate of IGST varies. The differentiating factor is “sale value” not exceeding Rs.1,000/- and “sale value” exceeding Rs.1,000/- per piece. 
3.
At the time of assessment of the goods by filing bill of entry, it is observed that the “MRP” for the garments declared on the goods is taken as “sale value” for the purpose of computing IGST applicable.
III.
QUERY:
In the above context, the querist would like to know, whether “Sale Value” and “MRP” are one and the same. 

IV.
OPINION:

1.
It is to be noted that as far as Customs Tariff is concerned, there is no value limit per piece prescribed in the tariff. The Customs Tariff under Heading 6202 reads as follows.

	Tariff Item
	 Description of goods
	Unit
	                  Rate of Duty

	
	
	
	        Standard
	 Preferential

	      (1)
	(2)
	  (3)
	              (4)
	         (5)

	    6202
	Women's or girls' overcoats, car-coats, capes, cloaks, anoraks (including ski-jackets), wind-cheaters, wind-jackets and similar articles, other than those of heading 6204
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	6202 20
	- Of wool or fine animal hair:
	
	
	

	6202 20 10
	--- Overcoats, raincoats, car-coats, capes, cloaks and similar articles
	   u
	25% or Rs.385  per piece, whichever is higher
	         -

	6202 20 90
	--- Other
	   u
	25% or Rs.220  per piece, whichever is   higher
	         -

	6202 30
	- Of cotton:
	
	
	

	6202 30 10
	--- Overcoats, raincoats, car-coats, capes, cloaks and similar articles
	   u
	25% or Rs.210  per piece, whichever is  higher
	         -

	6202 30 90
	--- Other
	   u
	25% or Rs.160  per piece, whichever is   higher
	         -

	6202 40
	- Of man-made fibres:
	
	
	

	6202 40 10
	---Overcoats,                raincoats, car-coats, capes, cloaks and similar articles
	   u
	25% or Rs.385 per  piece, whichever is higher
	         -

	6202 40 90
	--- Other
	   u
	25% or Rs.220 per  piece, whichever is  higher
	         -

	6202 90
	-Of other textile materials:
	
	             -
	

	6202 90 10
	--- Overcoats, raincoats, car-coats, capes, cloaks and similar articles
	   u
	           25%
	         -

	6202 90 90
	--- Other
	   u
	          25%
	         -


2.
Subsequent to the Budget and Finance Act, 2022, the rates for goods falling under Heading 6202 20 10 will be 20% or Rs.385/- per piece, whichever is higher. For the goods falling under Heading 6202 20 90, it will be 20% or Rs.200/- per piece, whichever is higher. For the goods falling under Heading 6202 90, it will be 20%.
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3.
From the above, it can be seen that the customs tariff, as such, does not prescribe the rate of Basic Customs Duty based on the value limit of Rs.1,000/- per piece. However, it is to be seen that the IGST Notification prescribing various tax rates for goods prescribes such a value limiting factor. 
4.
As per Notification No.1/2017-Integrated Tax (Rate) dated 28.06.2017 as amended, “Articles of apparel and clothing accessories, not knitted or crocheted, of sale value exceeding Rs.1,000/- per piece” falls under Sl.No.170 of Schedule II to the above notification and attracts 12% tax. “Articles of apparel and clothing accessories, not knitted or crocheted, of sale value not exceeding Rs.1,000/- per piece” falling under Chapter 62, figure against Sl.No.223 of Schedule I to the above notification and attract 5% IGST. Thus, for computation of IGST leviable, one has to take into account the “sale value” of the goods imported. 
5.
It is to be seen that import duty equal to IGST leviable on domestic supplies of goods on interstate basis is made applicable for imported goods and imported goods are also liable to pay tax by taking into account the IGST leviable on like goods within India. In this connection, Section 3(7) of Customs Tariff Act, 1975, which reads as mentioned below, is to be taken into consideration.

“SECTION 3. Levy of additional duty equal to excise duty, sales tax, local taxes and other charges.-….(7) Any article which is imported into India shall, in addition, be liable to integrated tax at such rate, not exceeding forty per cent as is leviable under section 5 of the Integrated Goods and Services Tax Act, 2017 on a like article on its supply in India, on the value of the imported article as determined under sub-section (8) or sub-section (8A), as the case may be”.
6.
From the above provisions, it can be seen that when goods are imported into the country, the tax equal to the IGST leviable on similar / like goods is to be charged along with the customs duty. For the purpose of calculating the value, on which, the above rates are to be charged, the following provisions contained in Section 3(8) of Customs Tariff Act, 1975 will apply.
“SECTION 3. Levy of additional duty equal to excise duty, sales tax, local taxes and other charges.-….(8) For the purposes of calculating the integrated tax under sub-section (7) on any imported article where such tax is leviable at any percentage of its value, the value of the imported article shall, notwithstanding anything contained in section 14 of the Customs Act, 1962 (52 of 1962), be the aggregate of— 
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(a) the value of the imported article determined under sub-section (1) of section 14 of the Customs Act, 1962 (52 of 1962) or the tariff value of such article fixed under sub-section (2) of that section, as the case may be; and 
(b) any duty of customs chargeable on that article under section 12 of the Customs Act, 1962 (52 of 1962), and any sum chargeable on that article under any law for the time being in force as an addition to, and in the same manner as, a duty of customs, but does not include the tax referred to in sub-section (7) or the cess referred to in sub-section(9)”.

7.
From the above, it will be clear that for the purpose of charging Basic Customs Duty at the time of import, the value determined under Section 14 of Customs Act, 1962 will be relevant and when IGST is to be levied as a percentage of value, then, value for the purpose of levy of tax equal to IGST is to be done on the basis of valuation stipulated under Section 3(8) of Customs Tariff Act, 1975. 
8.
Now, it can be seen that there are two rates applicable for goods falling under Chapter 62 depending upon the ‘sale value’ of such goods. 5% IGST is attracted when the goods are of ‘sale value’ not exceeding Rs.1,000/- per piece. 12% IGST is leviable when the goods have “sale value” exceeding Rs.1,000/- per piece. Thus, for determining the rate applicable i.e., 5% or 12%, the sale value of the goods is to be taken into account. Beyond that, such sale value has no relevance. Ultimately, duty in terms of Section 3(7) of Customs Tariff Act, 1975 has been levied at the rates determined as above, but, on the value computed as per Section 3(8) of Customs Tariff Act, 1975.
9.
It is to be noted that the expression “sale value” appears in IGST Notification fixing rates of IGST in respect of interstate domestic transactions. Obviously, such ‘sale value’ will come into picture when goods are supplied / sold from one person to another within the country. However, at the time of import, such sale value as contemplated in IGST Notification will not be available for the reason that the import and supply is made and goods are sold by the foreign seller to an Indian importer. Such transaction value, in this background, will be relevant in terms of Section 14 of Customs Act, 1962 for the purpose of charging basic customs duty.
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10.
Since the “sale value” within the country will not be known at the time of import, one option will be to take into account the MRP declared on the goods at the time of import. Once MRP is declared on the goods at the time of import, then, it means that such goods cannot be sold in domestic area beyond the MRP declared at the time of import. Or in other words, that will be the maximum value, at which, the supply can be made within the country.
11.
It is to be noted that MRP or Maximum Retail Price in terms of Packaged Commodities Rules is not the same as ‘sale value’ of goods. The IGST Notification referred to above does not define the expression “sale value”. It also does not use the expression “MRP”. In the absence of such a definition, it is settled legal position that one can take into account the normal trade meaning or dictionary meaning assigned to such expressions.
12.
As per the Collins Dictionary, “sale value” refers to “the amount of money that something would make if it were to be sold”. Merriam Webster Dictionary defines “selling price’ as “the price for which something actually sells”. Or in other words, the sale value can be different from MRP. But, as per the Packaged Commodities Rules, it cannot exceed the MRP or it can be lower than the MRP.
13.
As such, ‘sale value’ is not available at the time of import as contemplated in the IGST Notification, an importer can choose to pay the import duty on the basis of MRP, or in other words, at the maximum, at which, the sale / supply can be effected, once they are cleared from customs. This is essentially because MRP and sale value are two different terms with distinct meanings.
S. MURUGAPPAN   

Sm/er

 

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
