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Dear Mr.Ramsingh,
1.
I have gone through the Ruling given by the Authority for Advance Rulings, 
Mumbai.

2.
We are in total agreement with the Authority for Advance Rulings to the effect that sale value is different from MRP. This will be clear from Paragraphs 9, 10 and 11 of our opinion of even number dated 05.05.2022. 

3.
However, we find that the ultimate conclusion made by the Authority for Advance Rulings is vague, lacks clarity and also appears to be completely erroneous and not in accordance with the legal provisions with regard to assessment of imported goods.

4.
In Paragraph 12 of the Ruling, the Authority for Advance Rulings simply states that the imported footwear of sale value of Rs.1,000/- per pair is liable to IGST at 5%. This is already there in the relevant IGST Notification and what was required from the Authority for Advance Ruling is what he means by ‘sale value’ in the present context. That aspect has not come out clear in this ruling. In Paragraph 4 of the Ruling, there is an observation by the Authority for Advance Rulings, as mentioned below.
“ As per the submission, the sale values of imported and domestically procured footwear are comparable, and are below Rs.1000 per pair, which attract IGST levy at 5%. As the goods move across the supply chain to distributor, they cross the threshold of Rs.1000 per pair and become taxable at the rate of 18%”.
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5.
It appears that the Authority has taken the values of domestically procured footwear, which are reportedly comparable to the imported goods and appears to suggest that the imported goods also need to be charged to IGST based on such sale value of domestically procured goods. There is no legal provision in Customs Act to adopt sale value of comparable goods, which are locally sold. It is also shocking that no one represented with the Jurisdictional Commissioner before the Authority for Advance Rulings and thus, the decision has been rendered in that ruling without the benefit of customs point of view. 
6.
Secondly, whether in each consignment, each model of footwear is comparable with domestically procured goods, will be a question of fact, which cannot be ascertained without detailed verification and examination of the relevant goods. 
7.
The sale value of domestically procured goods does not represent the sale value of goods under clearance from customs. That will be known only after clearance from customs and when actual supplies take place.
8.
Keeping the above in mind only, I have suggested that in the absence of sale value (which is not known at the time of import) one way out will be to adopt the MRP. If actual sale value is to be taken into consideration for charging IGST in respect of imported goods, then, the importer has to seek provisional assessment of each consignment and then, produce details of sale value of each type of footwear covered in each consignment and then, based on such sale values, provisionally assessed bills can be finalised. This will be a tedious procedure involving lot of paper work and even otherwise, the provisional assessment for such purposes has to be approved and accepted by the customs authorities in terms of discretionary powers given to them under Section 18 of Customs Act, 1962.
Regards,
                                                                                  
S.MURUGAPPAN
Sm/er                                  
 

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.

