BY E-MAIL / COURIER

File No.152/2022-Opinion

09.07.2022
M/s.SVM Private Limited, 

Unit 21 & 22, Block II,

Sidco Electronic Complex,

Guindy Industrial Estate,

Chennai - 600 032.

Attn.: Mr.B.Abdul Razack, Accounts Manager

E-Mail Id.: <abdulrazack@svmpl.in>

Sir,

Sub.:   Payment of GST under Reverse Charge - Reg.
1.
Please refer to your e-mail dated 07.07.2022 enclosing a sample copy of the agreement you have with the consultant for ERP Implementation. 

2.
Based on this agreement, you wanted to know, whether GST is to be paid under reverse charge by you. You also wanted to know the GST liability under reverse charge in respect of security bills provided by unregistered security agencies.

3.
As far as services provided by an ERP Consultant is concerned, tax liability is only by way of forward charge i.e., a service provider has to collect the GST, as applicable and pay the tax. Whether the individual consultant is entitled for threshold GST exemption or not, will depend upon the facts of each case. If they are liable to register and pay GST, then, it will be their responsibility to pay the applicable taxes. If the consultant is already registered with GST, then, he can collect the applicable GST from you and discharge the tax liability to the department. 
4.
As a safety measure, in respect of such agreements, it will be advisable to have any one of the following clauses depending upon the type of agreement. 

(a)
GST, if any, applicable will be extra and will be reimbursable at actuals  by  M/s.SVM  Private  Limited to the consultant. It will be the 
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sole responsibility of the consultant to determine and pay GST as per the GST provisions and M/s.SVM Private Limited will not be held liable for any lapse in that regard. 

(or)

(b)
GST, if any, is included in the consultancy charges payable per month. It will be the sole responsibility of the consultant to discharge GST, as applicable and M/s.SVM Private Limited will not be held liable for any lapse in that regard. 

5.
However, with regard to security services, the tax is payable under reverse charge, in terms of relevant CGST / IGST Notifications. It is not necessary that the security agency is to be registered under GST. As the tax liabilities are under reverse charge, when the supplier is a person other than a body corporate, the registered person receiving the taxable service is liable to pay the tax. The security agency may or may not be registered under GST. 
6.       
Hope the above clarifies your queries. If you require any further clarification in this regard, please feel free to contact us.

7.
Also find enclosed our bill towards fees for giving the above opinion. Kindly arrange for payment of our bill. 
Yours faithfully,

                                                                                  

S.MURUGAPPAN

Encl.: As above

Sm/er                                  

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
