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OPINION

QUERIST:

M/s. Sea Hydrosystems India Pvt. Ltd.,
B-76, SIPCOT Industrial Park,

4™ Main Road, Irrungattukottai,
Sriperumbudur — 602 117.

FACTS:

The querist, a 100% EOU, 1s a manufacturer of Hydraulic Cylinders and is
a 12-year-old company.

Re-Import of Cylinders: In order to grow their business in the USA. they
have exported a few new design cylinders to their customer and the querist
has realised the payment. There are few cylinders that have been exported
in 2017 and few in 2021 which remain unsold at the customer location
(approximate value USD 40000) and have no scope for sale in the
near future. The querist intends to bring them back, re-work, modify, re-
export to the same customer or alternatively use it for other purposes. These
cylinders were exported without payment of IGST. The querist also has
availed MEIS on a few parts.

Deemed Export: Querist is supplying to a Domestic Company (Merchant
Exporter) by paying tax at 0.1% GST. Merchant Exporter has a valid 1E
Code and are registered under GST. At the time of export, the Merchant
Exporter is filing shipping bill showing the querist as ‘Manufacturer’. A
copy of the shipping bill (edited with no prices displayed) is being shared
with the querist by the Merchant Exporter. Merchant Exporter is claiming
drawbacks and RoDTEP on the supplies made by the querist.

QUERY:

In the above background. the querist wants clarification on the following.
How the cylinders remaining unsold in USA can be re-imported?

Whether the drawbacks and RoDTEP claimed by the Merchant Exporter on
the supplies made by the querist is correct?

What is the querist’s responsibility as a Manufacturer in Deemed Export
Supplies?
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What are the documents to be maintained in the records of the querist for
Deemed Exports?

OPINION:

In respect of re-import of goods, there are a few notifications that are
applicable depending upon the period of exports. After introduction of GST,
in respect of exports made on or after 01.07.2017, Notification No.45/2017-
Customs dated 30.06.2017 was introduced. This notification covers several
categories of exports and the conditions applicable in respect of re-imports.
However, in terms of a proviso to the above notification goods exported by
a 100% Export Oriented Unit or a unit in a Free Trade Zone will not be
covered by this notification. Or in other words, the benefits available in
terms of Notification 45/2017 cannot be claimed when exports and
subsequent re-imports are made by an Export Oriented unit.

It may be noted that Notification No.52/2003-Custons dated 31.03.2003, as
amended, which permits duty free import of capital goods, consumables,
components and various other items by a 100% Export Oriented unit also
provides for re-import of goods originally exported by the unit. In this
connection, attention is invited to SI.Nos.14 and 15 of Annexure-I to the
above notification. These entries read as follows:

Sr. No. Description of Goods

14. (1) Goods re-imported (other than specified in Annexure-VII
to this notification) within three years from the date of
exportation, for repair or reconditioning.

(ii) Goods re-imported, as specified in Annexure-VII to this
notification, within seven years from the date of exportation,
for repair or reconditioning.

Provided that such re-imported goods mentioned at (i) and
(i) above are re-exported within one year of the date of re-
importation.

15. | Goods 1‘c-imbbﬁéd within one ycal from the date of
exportation from the unit due to failure of the foreign buyer to
take delivery.

Explancfifb_h.__: For removal of doubts, it is clarified that the
goods for which there is failure of the foreign buyer to take
delivery shall include goods rejected by the foreign buyer.
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Hydraulic cylinders are not covered in Annexure-VII of the above
notification and as such, any re-import has to take place within a period of
three years from the date of exportation for repair / reconditioning, subject
to the condition that these goods are re-exported within one year from the
date of re-importation. In terms of SLNo.15, goods can be re-imported
within a period of one year from the date of exportation where the foreign
buyer fails to take delivery, which situation will include rejects by foreign
buyer also. In the present case, it is stated that these items have remained
unsold in the local market abroad. Therefore, in respect of exports made
within a period of three years the stock remaining can be re-imported
without payment of any duty, subject to the condition that they are re-
exported within one year. In case, this condition cannot be complied with
and in respect of other goods which are beyond the time limit stipulated in
the above notification, then there 1s no scope to re-import them without
payment of duty.

As per the provisions of Customs Act, re-import of goods will be given the
same treatment as import of goods and therefore, in the absence of any
exemptions, the re-import will be treated as any other import and will be
subjected to all applicable Customs duties including IGST and Social
Welfare Cess. It also may be noted that however there will not be any
condition requiring reexport of these goods in respect of such cases where
full duties are paid upon re-import.

In respect of re-import of cylinders where MEIS benefit has been already
claimed and given by the DGFT, it becomes necessary that the
proportionate incentive to the extent the goods have been re-imported needs
to be paid back to the department.

With regard to supply of goods to merchant exporters upon payment of
0.1% IGST, querist’s attention is invited to Notification No.41/2017-
Integrated Tax (Rate) dated 23.10.2017. These supplies are treated as
exports by merchant exporter and not as “deemed exports” as envisaged in
the Foreign Trade Policy. In terms of the above notification, it is sufficient
that 0.1% IGST is paid by the supplier of these goods. There are specific
conditions attached to such supplies which need to be complied with by the
goods supplier as well as the third-party exporter (merchant exporter).

As far as the querist is concerned, as supplier, they are required to supply
the goods to the recipient / merchant exporter on a tax invoice. Further, the
goods have to be moved from the querist’s premises directly to the
port/airport/ICD. Subsequent to the exports to be made by the merchant
exporter, the merchant exporter is required to provide copy of the shipping
bill containing the details of GST number, Tax invoice raised by the
supplier (querist) along with proof of Export General Manifest (EGM) of
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the goods to the supplier (querist) as well as the jurisdictional tax officer.
This will ensure that the goods supplied by the querist were actually
exported by the merchant exporter and evidence in that regard is produced
to the department. Apart from the above, there will not be any impact on the
querist as goods supplier for merchant exports. It also may be noted that any
claim for export incentives made by the merchant exporter will be his sole
responsibility.

[t is seen from the copy of the shipping bill forwarded by the querist that
though the export schemes are referred to in the shipping bill, in respect of
drawback and RODTEP there are no specific amounts claimed or indicated
against the relevant columns and therefore, it appears that no claims were
made by the exporter in that regard.

S. MURUGAPPAN

sm/ss

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made
available to us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and
the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person
to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based
on the views expressed here.



