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1. QUERIST:

M/s.Fairmacs Shipping & Transport Services Pvt. Ltd.,
New No.31, Old No.14, Moore Street,
Chennai — 600 001.

2. FACTS:

One of the customers of the querist holds AEO T-II status. As a status holder
as above, they are entitled for various facilities with regard to import/export
of cargo and one of the concessions given is a facility to paste MRP stickers
on the imported packages in their premises. In this connection, they relied
on the Circular No.33/2016-Customs dated 22.07.2016 issued by CBIC.

i, 9 QUERY:

In the above background, the querist would like to know whether the
customer, in such a case, can affix the labels after importation and clearance
from customs in their premises. This query assumes signiticance for the
reason that now there are no MRP based assessments at the time of import
and affixing of these labels is as per the requirement of Legal Metrology
(Packaged Commodities) Rules, 2011.

4. OPINION:

4.1  Section 18(1) of Legal Metrology Act, 2009 states that, among other things,
goods imported in pre-packaged form should bear declarations and
particulars in the prescribed manner. This Section reads as follows:

“(1) No person shall manufacture, pack, sell, import, distribute, deliver,
offer, expose or possess for sale any pre-packaged commodity unless
such package is in such standard quantities or number and bears thereon
such declarations and particulars in such manner as may be

’

prescribed

4.2  Rule 10(1) of Legal Metrology (Packaged ‘Commodities) Rules, 2011
provides for the following. ‘
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4.4

4.5

“(1) Subject to the provisions of rule 6, every package kept, offered or
exposed for sale or sold shall bear conspicuously on it, the name and
complete address of the manufacturer, or where the manufacturer is not
the packer, the name and address of the manufacturer and the packer and
in case of imported packages, the name and address of the importer.”

Again, in terms of Rule 6(1) of the above Rules, various requirements of
labelling are mentioned. The relevant Rule in its entirety is attached as
Annexure-I to this opinion. In particular, the opening portion of the above
Rule reads as follows:

“(1) Every package shall bear thereon or on the label securely affixed
thereto, a definite, plain and conspicuous declaration made in accordance
with the provisions of this chapler as, to -

(a) the name and address of the manufacturer, or where the
manufacturer is not the packer, the name and address of the
manufacturer and packer and for any imported package the name and
address of the importer shall be mentioned on every package.”

As per the General Notes regarding Import Policy. ‘Packaged Products’
when imported into India should comply with the Legal Metrology
(Packaged Commodities) Rules, 2011. General Note 5 forming part of
Schedule 1 of Import Policy in this regard is attached as Annexure-I1. As
per the note all pre-packaged commodities imported into India shall carry
the declarations as mentioned in the note.

A combined reading of all the provisions will show that as per the
requirement of Legal Metrology Act and Rules made thereof as well as the
Foreign Trade Policy provisions with regard to import of pre-packaged
commodities, the pre-packaged goods, when imported should comply with
the necessary legal requirements as prescribed. Neither the Legal Metrology
Act or Rules nor the General Notes forming part of Import Policy stipulate
that the labelling requirements can be complied with subsequent to the
import but before their stocking / sales.

In this context, it may be scen that the circular issucd by Customs in 2016
refers to affixing of MRP stickers; probably the reference can be to
declaration of MRP values at the time of import when levy of additional
duty in terms of Customs Tariff Act is based on MRP valuation. Apart from
that., it also may be noted that one Circular 19/2011-Customs dated
15.04.2011 was issued earlier with regard to affixing of labels. A copy of
this circular also is attached as Annexure-III to this opinion.




4.6

4.7

4.8

A perusal of the above circular will indicate that the same was issued in the
context of Standards of Weights & Measures (Packaged Commodities)
Rules, 1977 and DGFT Notification No.44 (RE-2000)/1997-2002 dated
24.11.2000. During that period there was a provision in the policy that the
compliance with regard to labelling requirements can be ensured before the
imported goods are cleared by customs for home consumption. In this
background. labelling activity was permitted in bonded warehouses or in
the ports/CFS. The Standards of Weights & Measures (Packaged
Commodities) Rules, 1977 are no more in force and also the DGFT
]‘lOtH’:CﬂtiOﬂ iSSllC(‘I \Nitl‘l refcrcncc to “"IC pO]ICy 1007—2002 I‘lﬂS no rclcvancc

today.

As such, it is not clear in what context in Circular No.33/2016-Customs the
Central Board of Excise & Customs is providing relaxation with regard to
affixing of MRP stickers in the premises of Authorized Economic
Operators. Whether the provisions contained in the Foreign Trade Policy
and Legal Metrology Act and Rules can be relaxed by customs authorities
in terms of Customs Act will be a moot question. Legally, in our view,
unless the authorities functioning under the Legal Metrology Act and the
DGFT authorities provide suitable relaxation/amendment in the provisions
contained in the Legal Metrology Act/Rules as well as Foreign Trade
Policy, it may not be appropriate to import goods without proper labelling
under the above provisions.

However, to have a categorical confirmation with regard to this, it may be
advisable to approach the AEO Programme Manager himself or the
authorities under Legal Metrology Act regarding relaxation of this
requirement and the facility for affixing the relevant labels after clearance
from customs.

S. MURUGAPPAN

Encl.: as above.

sm/ss

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made
available to us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and
the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person
to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based
on the views expressed here.



