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OPINION

UERIST:

M/s. Turbo Energy Private Limited,
‘Stoneacre’,

No.67, Chamiers Road,

Chennai — 600 028.

FACTS:

Querist provides canteen facilities to its employees and also to contract
labourers who are supplied by contractors under manpower supply
arrangements. Apart from that, job workers who work in the querist’s
premises also get supplies from canteen. The food supplied to company’s
salaried staff as well as trainees and also to other contract labourers and job
workers is at subsidized rates. A small portion is recovered for food supplied
through the canteen from the salaries of employees/ staff/ trainees on the rolls
of the querist. However, in respect of others, such as, contract labourers they
receive food tokens by paying charges at subsidized rates. It is reported that
apart from the above supplies, occasionally there may be visitors or vendors
who avail the services in the canteen but no amounts are recovered from
them.

It is reported that as of now, the contractor who is managing the canteen is
supplying the food and charging 5% GST without availing input tax credit
with regard to the materials and services used in providing the service. The
querist also is discharging GST at 5% in terms of Notification No.11/2017-
Central Tax (Rate) dated 28.06.2017, as amended.

Recently, the Authority for Advance Ruling in Gujarat has provided a ruling
to the effect that in respect of services provided by canteen by an employer
to the employees, GST will not be applicable for the reason that these will
get qualified under ‘perquisites’ as per the contractual arrangement by the
company/ employer has with its employees. This non-applicability of tax
payment depends upon the contractual arrangement in each case.

QUERY:

In the light of the above, querist would like to know whether when food is
supplied as a perquisite to its employees, still they need to charge GST for

the charges collected by the company from the employees.
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OPINION:

[t is noticed that the Authority for Advance Ruling in Gujarat in the case of
SRF Limited has provided a ruling after considering various decisions on the
subject, to the effect that supply of services as perquisites by an employer to
the employees will not be within the purview of GST. This is based on the
CBIC’s clarification in terms of Circular 172/04/2022-GST dated
06.07.2022. A copy of the ruling as well as the relevant Board’s Circular are
attached as Annexures-A and B (o this opinion. On the issue of perquisites
provided by the employer to the employees as per the contractual agreement
the following is stated in the above circular.

“Any perquisites provided by the employer to its employees in terms of
contractual agreement entered into between the employer and the
employee are in lieu of the services provided by employee to the employer
in relation to his employment. It follows therefrom that perquisites
provided by the employer to the employee in terms of contractual
agreement entered into between the employer and the employee, will not
be subjected to GST when the same are provided in terms of the contract
between the employer and employee.”

Therefore, in the light of this clarification issued now, if the services in the
canteen are provided to the employees as per the contractual agreement the
employer has with them, then such services will not constitute “supply”
attracting GST. Accordingly, there may not be any need to pay GST on the
amounts recovered from the employees for providing the services. In the
advance ruling given by the Authority for Advance Ruling in Gujarat it was
specifically pointed out that whatever amount is recovered from the
employee is given to the caterer in full and there is no profit margin held back
by the company. According to this Ruling when such is the situation and only
a portion of the cost is recovered from the employee and paid to the caterer
and when such services are provided as per the contractual arrangement, there
will not be any liability to pay GST. Therefore, if the terms of employment
provide for *supply of food” as one of the ‘perquisites’ then there will not be
any tax liability.

However, in the case of others i.e., contract labourers and job workers where
certain amounts are collected by the querist for providing food, that will not
be in the same category as that of employees. As such, in respect of such
services where charges are collected from others, the querist need to pay
GST, as such facilities will amount to “supply of services’ attracting GST. It
may be noted that in terms of Section 15 of CGST Act 2017, the value of



supply of such services will be the transaction value i.e. the price actually
paid or payable for such supply. The contract labourers and job workers will
not come within the scope of ‘related persons’ as specified in Section 15 of
the above Act and accordingly, in these cases the transaction value can be
adopted for payment of GST.
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Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made
available to us by the queriest and further based on the laws and rules prevalent as on date and the
understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to
whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the
views expressed here.



