OPINION

I.
QUERIST:

M/s.Turbo Energy Private Limited,

“Stone Acre”,

No.67, Chamiers Road, 

R.A.Puram,

Chennai – 600 028.
II. 
FACTS:
1.
The querist are maintaining canteen facility to their employees at factory premises to comply with mandatory requirement of maintaining the canteen as per Section 46 of the Factories Act 1948.

2.
Further, the querist also extended canteen facility to their corporate employees at 
Chennai

3.
Below are the details of persons who are availing canteen facility at TEPL (querist).
	Particulars
	Working at Factories
	Working at Corporate Office
	Mode of Recoveries

	Permanent Employees
	783
	30
	Subsidized amount deducted from employees’ Salaries

	Trainees/Apprentice
	1475
	-
	Subsidized amount deducted from Trainees /Apprentice Salaries

	Contract Labour
	325
	-
	Collected amount (Inclusive of GST) by issuing Tax Invoice

	Sub-Contractors
	300
	-
	Collected amount (Inclusive of GST) by issuing Tax Invoice

	Others
	75 (Approx)
	-
	By Issuing coupon sale @15(inclusive of GST) and Consolidate B2C invoice raised by the querist

	Visitors
	5 (Approx)
	-
	Free Food provided to Visitors


4.
The employees are tagged as per the location of payroll under Factories and Corporate office.
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5.
The perquisites provided by employer to the employees as per the contractual agreement will not be subjected to GST as per Schedule III of CGST Act, 2017 and also as clarified by the CBIC vide GST Circular No.172/04/2022-GST dated 06.07.2022 

6.
As per Section 17(5)(b) of CGST Act, 2017 as amended based on the 28th GST council meeting recommendations, the Input Tax Credit is being widened and it would now be made available in respect of goods or services which are obligatory for employer to provide to its employees under any law. This is also clarified by the CBIC vide GST Circular No.172/04/2022-GST dated 06.07.2022 

7.
Current Process Flow Chart of the querist is given below. 


(1)



                                                                                                  (3)
(2)


8.
Transactions are mentioned below.
(1) Canteen Service Provider (CSP) supply of foods to the querist with Invoice on Market Value Plus GST@5% (Both are unrelated party as per GST Law)

(2) The querist providing food to its employees as per Section 46 of Factories Act, 1948

(3) Subsidized amount recovered from its employees by way of deducting from their salaries

(4)    Other Recoveries: From Casual labourers

(5)    Food provided at free of cost to outsiders (Auditors, etc.)
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9.
Current Practice of the querist are given below.
(1)
Canteen Vendor’s Invoice Value is Rs.100/- + 5% GST = Rs.105/-, which is paid to Vendor. No ITC Credit is taken.

(2)
For supply of canteen services to employees and do not recover any GST amount. The recovery is a subsidized amount only.
(3)
Hence, for Outward GST payable on food supplies to employees, the Vendor Invoice is taken as fair value and 5% on top of Rs.105 (i.e.) Rs 5.25 paid to Government by the querist.
Total GST Cost Incidence = Rs.10.25 (Rs.5.25 remitted to Department + Rs.5 paid to Vendor).  

III.
QUERY:


Now, as per the clarification vide CBIC Circular No.172/04/2022-GST dated 06.07.2022 and Clarification on various aspects of Section 17(5) of the CGST Act 2017, under the Sl.No.3, the GST paid to the Service Provider is eligible as ITC, where it is obligatory for an employer to provide to its employees.

1.
Transaction #1: (As per illustration above)

Can the querist take Input Tax Credit (ITC) is allowed as per Section 17(5)(b)(iii) of CGST Act, 2017, which are obligatory as per Factories Act, 1948 for the following categories of employees?
(1)
Permanent employees working at factory premises  

(2)
Trainees/Apprentice working at factory premises 

(3)
Permanent employees working at corporate office

2.
Transaction #2: (As per illustration above)

       (1)
The querist supplies food to its employees and what is the GST applicability?


       (2)
Does CBIC Circular No.172/04/2022-GST dated 06.07.2022 Sl.No. (3) or (5) Apply?

(a) Sl.No.(3) Clarification on various issues of section 17(5) of the CGST Act 2017

(b)
Sl.No.(5) Perquisites provided by employer to the employees as per contractual agreement
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3.
Transaction #3: (As per illustration above)

Subsidized amount recovering from employees:

(1)
Can the querist’s state supply is exempt as per Schedule III to the CGST Act provides that services by employee to the employer in the course of or in relation to his employment? and the same is covered as part of perquisites?
(2)
Can the querist apply both Sl.No.no (3) & (5) of the CBIC Circular No.172/04/2022-GST dated 06.07.2022 for same transaction?
(3)
If the querist take refuge under this CBIC Circular No.172/04/2022 for this canteen services as an obligation under Factories Act, 1948 and claim ITC (S.No.3 of Circular) for the supply for Transaction 1(as per illustration above) and also claim non-taxability for the canteen service provided to employees as perquisite (Sl.No.5 of Circular 172) and its recovery thereof? Can the querist take dual benefit for the same transaction? Will it not amount to taking dual benefit?
(4)
If not exempt from GST, what is the value of supply to discharge GST Liability?
(5)
How will be treated below said categories of employees?
Permanent employees working at factory premises  

Trainees/Apprentice working at factory premises 

Permanent employees working at corporate office



4.
Transaction #4:
Amount collected Rs.15/- from other than employees like Contract Labour, Sub-contractor, others who are all availing canteen facility at factory premises 


(1)
Is this transaction covered under GST? If so, what is the value of supply to 

discharge GST Liability? 

(2)
Can the querist take Input Tax Credit (ITC) is allowed or whether it is restricted as per Section 17(5)(b)(iii) of CGST Act, 2017?
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5.
Transaction #5:
Food provides on free of cost to Visitors for Customers / Supplier etc.

(1) Is this a GST taxable supply? If so, what is the value of supply to discharge GST Liability?
(2) Can the querist take Input Tax Credit (ITC) is allowed or whether it is restricted as per Section 17(5)(b)(iii) of CGST Act, 2017?

IV.
OPINION:
1.
Transaction #1:
1.1 When the canteen facilities are provided as an obligation under the Factories Act, then, the credit of tax paid on such services will not come under the category of ‘blocked credit’. In other words, ITC will be available.
1.2 However, it must be noted that only the permanent employees and trainees/apprentice working in the factories will get covered under this and canteen facilities provided to employees working in the corporate office will not come under this obligation (not covered under Factories Act). 
2.
Transaction #2:

Sl.No. 5 of the clarification provided by CBIC will apply in this case to determine the GST liability. (perquisites provided to the employees)
3.
Transaction #3:
3.1
It is noticed that the querist provides canteen facilities to employees and such facility is not completely free of charge. Subsidized amounts are charged and collected from the employees. In the Press Release provided by the Government, a copy of which is enclosed to this opinion as Annexure, the following is stated.

“It follows, therefore, that if such services are provided free of charge to all the employees by the employer then the same will not be subjected to GST, provided appropriate GST was paid when procured by the employer. The same would hold true for free housing to the employees, when the same is provided in terms of the contract between the employer and employee and is part and parcel of the              cost-to-company (C2C)”.
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3.2
Normally, it is understood that the perquisites amount is only non-cash benefits provided to employees. Based on the Press Release, it appears that as far as the GST Law is concerned, CBIC stand is that the services should be provided free to come under the category of “perquisites” and such services should form part of the obligation in the agreement between the employer and employee. 
3.3
As per the Income Tax Act, in terms of Section 17(2) the term “perquisites” will include the following. 

“(iv) 
the value of any benefit or amenity granted or provided free of cost or at 


concessional rate in any of the following cases:
(a) by a company to an employee who is a director thereof;
(b) 
by a company to an employee being a person who has a substantial interest in the company;

(c)
by any employer (including a company) to an employee to whom provisions of paragraphs (a) and (b) of this sub-clause do not apply and whose income under the head “Salaries” (whether due from, or paid or allowed by, one or more employers), exclusive of the value of all benefits or amenities not provided for by way of monetary payment, exceeds fifty thousand rupees:”

3.4
Thus even under the Income Tax Act, when perquisites are given with collection of partial consideration, there are certain conditions and exclusions. But in the absence of any enabling clause, the definition of perquisites as given in the IT Act cannot be adopted as such. 

3.5
In the light of the above, it is to be noted that when canteen facilities are provided at subsidized charges to employees / trainees, the querist will not be able to claim that they form part of perquisites and therefore, no tax is payable. To this extent, the Rulings given by the Authority for Advance Rulings do not appear to be appropriate. In our earlier opinion, when we have considered the clarification given by the Authority for Advance Rulings, we have indicated that if the terms of the employment provide for supply of food as one of the perquisites, then, there will not be any tax liability. 
3.6
Therefore, in our view, as per the legal provisions, if one has to exclude the relevance of rulings given by the Authority for Advance Rulings, then, there will be tax liability on these services when some consideration is collected.
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3.7
It may be noted that the tax has to be paid on the market value of the services as employees and employer are related persons and not at the subsidized rate. 

3.8
It is to be noted that if canteen services are provided without collecting any consideration to the employees then they become exempt/non-taxable services and consequently in terms of section 17 (2) of CGST Act, ITC also will not be available. It is not possible to claim exemption for the canteen services provided to the employees and at the same time claim ITC credit for the very same services received from the third party vendor. Only when taxes are paid on the canteen services by the querist then such services become taxable services and in that situation the bar in terms of section 17 (2) and also the bar contained in section 17(5) of CGST Act will not apply. Therefore, one option would be to not collect any consideration for the food supplied and also not claim any ITC. Alternatively, tax on the market value can be paid for the services provided and ITC credit can be availed for the input services received from third party canteen vendor.
4.
Transaction #4:
4.1
It is reported that an amount of Rs.15/- is collected from contract labour, sub-contractor and others. It may be noted that the transaction value for the supply of services between unrelated persons is to be accepted for levy of tax. Technically, therefore, in this case, such value needs to be accepted. However, it may be noted that as per the provisions of CGST Act and Rules, such transaction value will be relevant only when the persons are not related and when they do not have interest in the business of each other.
4.2
It is quite possible that the department may take a stand that the sub-contractor and contract labour cannot be treated as people having no interest in the business of the querist and under such circumstances it may not be correct to state that ‘price is the sole consideration for the supply’. Hence, litigation by the department cannot be ruled out in this area. 
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5.
Transaction #5:
5.1
For the services provided to visitors free of charge, there will not be any GST as there should be consideration in respect of such supplies to unrelated parties. However, it must be noted that as for such output service, there is no tax liability, then, if ITC is availed, it needs to be reversed and the credits taken proportionately as per the guidelines.
S. MURUGAPPAN

Encl.: As above

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
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