OPINION

I.
QUERIST:


M/s.Vira Properties (Madras) Pvt. Ltd.,

New No.158, Old No.781, Rayala Towers, 

Mount Road, Anna Salai, 

Chennai – 600 002.

II. 
FACTS:

1.
The querist is in the business of Property Management Services on a contract basis. GST Turnover for the Financial Year 2022-23 was Rs.221.05 Lakhs towards Maintenance and Rental Services.

2.

In respect of Electricity Charges, TNEB is raising consolidated monthly invoice for the entire building in their company’s name since the EB connection is in their Company Name. In turn, they are raising                             re-imbursement invoices to the tenants based on the area occupied and number of units consumed.  

 

3.
During the Financial Year 2022-23, one of the tenants inadvertently had deducted TDS on the reimbursement of electricity charges for about 3 quarters, which is reflected in the Form 26AS Statement of their company. On representation to the said tenant, he has not deducted for the last quarter. Hence, they are forced to account the EB charges both in the income and expenses as contra entry. This has resulted in increase in total income of their company by Rs.300 Lakhs (approximately) and the final turnover of the company as per IT Act stands at Rs.521.05 Lakhs. This will be only for the Financial Year viz 2022-23 and from the Financial Year 2023-24 onwards, the tenant will not deduct TDS and therefore, this is not going to be accounted as income. Though technically this shown in the revenue side in actual terms, this is not the income / taxable services under the GST Act as the same is only reimbursement. 

III.
QUERY:
In the above context, the querist would like to know, whether they have to follow E-Invoicing Procedure from 1st August 2023.
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IV.
OPINION:
1.
Notification No.13/2020-Central Tax dated 21.03.2020 prescribes turnover limits with regard to following the procedure for E-Invoicing. This has been periodically amended and as per the latest amendment made, the turnover limit for E-Invoicing is Rs.5 Crores. As per the amendment made, in respect assessees, whose aggregate turnover in any preceding Financial Year 2017-18 onwards, exceeds Rs.5 Crores, such assessees are required to prepare             E-Invoice.
2.
The expression used in the above notification is “aggregate turnover”. As per Section 2(6) of CGST Act, 2017, “aggregate turnover” is defined, as mentioned below. 

“(6) “aggregate turnover” means the aggregate value of all taxable supplies (excluding the value of inward supplies on which tax is payable by a person on reverse charge basis), exempt supplies, exports of goods or services or both and inter-State supplies of persons having the same Permanent Account Number, to be computed on all India basis but excludes central tax, State tax, Union territory tax, integrated tax and cess;”.
3.
In the present case, it is noticed that because TDS was deducted by the tenants, contra entries have been made in the Accounts under Income as well as Expenses. However, that does not reflect the income i.e., within the scope of the above definition. Therefore, the aggregate turnover as per the definition mentioned above, should be within Rs.5 Lakhs. 
4.

Apart from the above, it is seen from the documents made available subsequently, that the querist has an agreement with TNEB, in terms of which, it can install sub-meters and supply the electrical energy to the tenants on ‘no loss no profit’ basis. The querist has confirmed in this regard that they collect only the actual charges to be paid to TNEB and act as agents. 
5.

Rule 33 of CGST Rules, 2017 with regard to value of supply of services in case of pure agent reads as follows. 



“ 33. Value of supply of services in case of pure agent.- Notwithstanding anything contained in the provisions of this Chapter, the expenditure or costs incurred by a supplier as a pure agent of the recipient of supply shall be excluded from the value of supply, if all the following conditions are satisfied, namely,- 


(i) the supplier acts as a pure agent of the recipient of the supply, when he makes the payment to the third party on authorisation by such recipient; 
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(ii) the payment made by the pure agent on behalf of the recipient of supply has been separately indicated in the invoice issued by the pure agent to the recipient of service; and 


(iii) the supplies procured by the pure agent from the third party as a pure agent of the recipient of supply are in addition to the services he supplies on his own account. 


Explanation.- For the purposes of this rule, the expression “pure agent” means a person who- 


(a) enters into a contractual agreement with the recipient of supply to act as his pure agent to incur expenditure or costs in the course of supply of goods or services or both; 


(b) neither intends to hold nor holds any title to the goods or services or both so procured or supplied as pure agent of the recipient of supply; 


(c) does not use for his own interest such goods or services so procured; and 


(d) receives only the actual amount incurred to procure such goods or services in addition to the amount received for supply he provides on his own account”.

6.
In the present case, the querist appears to comply with the above requirement and as such, the charges paid to the TNEB will not form part of the value of the supply (property management and rental services) made by them. The querist needs to ensure that he has authorizations from the tenants for EB payment. 
7.
Under such circumstances, there will not be any requirement for E-Invoicing.
S. MURUGAPPAN


Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
