OPINION

I.
QUERIST:


M/s.Balram Shipping Services Private Limited,

No.268, Old No.188, Linghi Chetty Street,

Chennai – 600 001.

II. 
FACTS:

1.
The querist is in the business of providing customs broker services. For the various services provided, the querist is registered under the GST Law. 

2.
In terms of an amendment made to Notification No.13/2020-Central Tax dated 21.03.2020 by Notification No.10/2023-Central Tax dated 10.05.2023, E-Invoicing is made mandatory in respect of assessees, whose aggregate turnover is more than Rs.5 Crores. The turnover details of the querist, for the last three Financial Years are given below.
	    PARTICULARS
	FY-2020-21
	 FY-2021-22
	 FY-2022-23

	TAXABLE SUPPLY
	 30,555,351
	  30,764,810
	  43,436,740

	PURE AGENT
	 47,507,790
	  32,730,910
	  25,002,004

	TOTAL
	 78,063,141
	  63,495,720
	  68,438,744


3.
According to the querist, the amounts received as pure agent are not to be included in the aggregate turnover and therefore, based on the information made available above, there will not be any requirement for them to follow E-Invoicing.
4.
However, it appears that there is another view given to them that the amounts received in the capacity as pure agent will get covered under exempt supplies and as such, there may be a requirement to comply with the E-Invoicing.

III.
QUERY:
In the above context, the querist would like to seek clarification, as to whether the amounts received as pure agent can be excluded from the turnover.
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IV.
OPINION:
1.
“Aggregate Turnover” is defined under Section 2(6) of CGST Act, 2017, as mentioned below. 

“ “aggregate turnover” means the aggregate value of all taxable supplies (excluding the value of inward supplies on which tax is payable by a person on reverse charge basis), exempt supplies, exports of goods or services or both and inter-State supplies of persons having the same Permanent Account Number, to be computed on all India basis but excludes central tax, State tax, Union territory tax, integrated tax and cess;”.
2.
From the above, it can be seen that for computing the aggregate turnover, the following need to be taken into account. 
(1)
All taxable supplies provided by the assessee (excluding value of inward supplies, where reverse charge is attracted).
(2)
Exempt supplies provided by the assessee.

(3)
Exports of goods or services or both.

(4)
Inter-state supplies of persons having the same Permanent Account Number.
3.
In the above calculation, Central Tax, State Tax, Union Territory Tax, Integrated Tax and Cess are to be excluded.

4.
From the scope of the above definition, it will be clear that the amounts received by the assessee in his capacity as pure agent for making the payment to a third party service provider / goods supplier will not come within the purview of the supplies enumerated above.
5.
It will not be logical at all to conclude that the value received as pure agent will get covered under exempt supplies. First of all, in respect of such receipts, there is no supply, whatsoever, by the assessee himself and secondly, exempt supplies will refer to supplies provided by the assessee, which are exempt from tax on account of any specific exemption notification or by statutory provision. 
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6.
It may be seen that in respect of the amounts received as pure agent, there is no supply at all by the assessee himself. Such receipts are for paying third party service providers. 

7.
Further, the value of supply of services in case of pure agent, subject to certain conditions stipulated in Rule 33 of CGST Rules, 2017, is to be excluded from the value of supply by the assessee. Thus, from the above, it will be clear that while calculating the value of supplies made by the assessee, the value received in the capacity as pure agent by the assessee needs to be excluded from the value of supply made by the assessee in his capacity as supplier. 

8.
Thus, such receipts get excluded from the taxable value calculation for calculating the value of taxable services provided by the assessee. 

9.
In view of the above, the amounts received as pure agent will not get covered under any of the definition, which need to be taken into account for computing the aggregate turnover of the assessee.
10.
Accordingly, in our view, if the value received as pure agent is excluded, the aggregate turnover of the querist will be within Rs.5 Crores and there will not be any need for E-Invoicing.
S. MURUGAPPAN


Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
