OPINION

I.
QUERIST:

M/s.Lotus Integrated Logistics Pvt. Ltd.,

A1, Vinayaga Complex, 2nd Floor, 

No.24, N.S. Garden Street, 

Behind Clive Battery, 

Chennai - 600 001.

II. 
FACTS:


One of the customers of the querist, has imported spare parts for their machinery. However, those spares were reportedly not put to use and, in this background, they would like to export these goods to a different shipper / supplier. 
III.
QUERY:
1.
In this context, the querist would like to know, whether their customer can obtain full duty refund including Basic Customs Duty, Social Welfare Cess and GST or whether there are any restrictions. 
2.
The querist also would like to know any value addition for the products under reference should be made and whether there is any minimum percentage of value addition.

IV.
OPINION:
1.
The goods imported can be re-exported and part of the duty at the time of original import can be claimed as duty drawback. The relevant provision in Customs Act, 1962 is Section 74. This Section reads as follows. 
“Section 74. Drawback allowable on re-export of duty-paid goods. -
(1) When any goods capable of being easily identified which have been imported into India and upon which 1 [any duty has been paid on importation, -

(i) are entered for export and the proper officer makes an order permitting clearance and loading of the goods for exportation under section 51; or

                                                 -2-

(ii) are to be exported as baggage and the owner of such baggage, for the purpose of clearing it, makes a declaration of its contents to the proper officer under section 77 (which declaration shall be deemed to be an entry for export for the purposes of this section) and such officer makes an order permitting clearance of the goods for exportation; or

(iii) are entered for export by post under clause (a) of section 84 and the proper officer makes an order permitting clearance of the goods for exportation, ninety-eight per cent of such duty shall, except as otherwise hereinafter provided, be re-paid as drawback, if -

(a) the goods are identified to the satisfaction of the  Assistant Commissioner of Customs or Deputy Commissioner of Customs as the goods which were imported; and

(b) the goods are entered for export within two years from the date of payment of duty on the importation thereof :

Provided that in any particular case the aforesaid period of two years may, on sufficient cause being shown, be extended by the Board by such further period as it may deem fit.

(2) Notwithstanding anything contained in sub-section (1), the rate of drawback in the case of goods which have been used after the importation thereof shall be such as the Central Government, having regard to the duration of use, depreciation in value and other relevant circumstances, may, by notification in the Official Gazette, fix.

(3) The Central Government may make rules for the purpose of carrying out the provisions of this section and, in particular, such rules may -

(a) provide for the manner in which the identity of goods imported in different consignments which are ordinarily stored together in bulk, may be established;

(b) specify the goods which shall be deemed to be not capable of being easily identified; and

(c) provide for the manner and the time within which a claim for payment of drawback is to be filed.
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(4) For the purposes of this section -

(a) goods shall be deemed to have been entered for export on the date with reference to which the rate of duty is calculated under section 16;

(b) in the case of goods assessed to duty provisionally under section 18, the date of payment of the provisional duty shall be deemed to be the date of payment of duty”.

2.
In this regard, Re-export of imported goods (Drawback of Customs duties) Rules, 1995, also will be relevant. A copy of these Rules is enclosed to this opinion as Annexure-1.  
3.
A reading of the above provisions will show that the goods need to be              re-exported within a period of two years from the date of their import and they should be identifiable with the original import documents and wherever necessary, permission from Reserve Bank of India with regard to waiver or repatriation of sales proceeds need to be obtained. 

4.
There is no bar for exporting the goods to any other third party abroad. 

5.
It may be noted that for establishing identity, the authorities may insist for correlation marks and numbers in the product and preferably, the products should be in their original packing, if they have not been taken for use.

6.
It also may be noted that there is no need for any value addition, for the products to be re-exported. In this connection, the provisions of Paragraph 2.46 I (a) of the current Import Policy may be seen. Relevant extract is enclosed to this opinion as Annexure-2. 

7.
In case, the products are exported for lesser value than the value declared at the time of import, then, appropriate justification needs to be given to the authorities at the time of re-export. Subject to a satisfactory explanation, Foreign Exchange Dealer and the Reserve Bank of India can accept the realization of a lesser sales proceeds in terms of the relevant provisions of Foreign Exchange Management Act.

8.
In case the customs authorities are not convinced about the new condition of the products and if they conclude that these parts would have been put to use, then,  depending  upon  the  usage  period,  the  rate of drawback, that will be 
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available, will get reduced. In this connection, attention is invited to  Notification No.19-Cus., dated 06.02.1965, which prescribes various rates of duty drawback depending upon the usage period. A copy of the above notification is enclosed to this opinion as Annexure-3. As per this notification, if the goods are put to use and if export is made after 18 months period, then, no drawback will be available.

9.
Refund of import duties paid at the time of import can be claimed subject to maximum of 98%. However, it is to be noted that IGST paid at the time of import will be available as input tax credit and if the customer has availed such input tax credit, that needs to be reversed and certificate from the GST authorities needs to be given to that effect. Otherwise, refund of IGST portion will not be given. 

S. MURUGAPPAN


Encl.: As above

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
