OPINION

I.
QUERIST:
M/s.Yusen Logistics (India) Private Limited on behalf of their customer 

II. 
FACTS:

1.
One of the customers of the querist imports regularly readymade garments. Rate of IGST leviable on readymade garments depends upon sale value of the garments as per the relevant notifications. 
2.
For the readymade garments of sale value not exceeding Rs.1,000/- per piece, tax will be payable at 5%. The readymade garments of sale value exceeding Rs.1,000/- per piece will attract 12% tax. 
III.
QUERY:

In the above context, the querist would like to know how the sale value at the time of import is to be determined to decide the rate of tax applicable that is, 5% or 12% .
IV.
OPINION:

1.
At the outset, it is to be remembered that the value for levy of IGST under the provisions of Customs Tariff Act and the value referred to in the relevant CGST / IGST notifications that are applicable for interstate as well as intrastate supplies in India are not one and the same, but, are based on completely different concepts. 
2.
Section 3(7) and 3(8) of Customs Tariff Act, 1975 with regard to the value to be adopted for the purpose of levy of IGST at the time of import, reads as follows.
“(7) Any article which is imported into India shall, in addition, be liable to integrated tax at such rate, not exceeding forty per cent  as is leviable under section 5 of the Integrated Goods and Services Tax Act, 2017 on a like article on its supply in India, on the value of the imported article as determined under sub-section (8) or sub-section (8A), as the case may be.
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(8) For the purposes of calculating the integrated tax under sub-section (7) on any imported article where such tax is leviable at any percentage of its value, the value of the imported article shall, notwithstanding anything contained in section 14 of the Customs Act, 1962 (52 of 1962), be the aggregate of--

(a) the value of the imported article determined under sub-section (1) of section 14 of the Customs Act, 1962 (52 of 1962) or the tariff value of such article fixed under sub-section (2) of that section, as the case may be; and

(b) any duty of customs chargeable on that article under section 12 of the Customs Act, 1962 (52 of 1962), and any sum chargeable on that article under any law for the time being in force as an addition to, and in the same manner as, a duty of customs, but does not include the tax referred to in sub-section (7) or the cess referred to in sub-section (9).”

3.
On the other hand, for the purpose of levy of IGST in respect of interstate supplies, the value needs to be determined in terms of Section 15(1) of CGST Act, 2017 read with Section 20 of IGST Act 2017. This Section reads as follows. 
“15. Value of taxable supply: (1)The value of a supply of goods or services or both shall be the transaction value, which is the price actually paid or payable for the said supply of goods or services or both where the supplier and the recipient of the supply are not related and the price is the sole consideration for the supply”.

4.
Now, it is to be remembered that with regard to determination of the rate for readymade garments, the relevant notifications issued under the CGST / IGST Act provisions refer to readymade garments of sale value not exceeding Rs.1,000/- and also readymade garments of sale value exceeding Rs.1,000/- per piece. While the former category will attract at 5% tax, later category will attract 12% tax.
5.
While the CGST Act provisions refer to the transaction value i.e., the price actually paid or payable for the supply of the goods, the relevant notification, unfortunately, has used a different expression i.e., “sale value”.
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6.
It can be reasonably presumed that the sale value mentioned in the relevant notification refers to the transaction value and this is evident from the clarifications provided by the Board in respect of Answers to FAQ. 

7.
In other words, in respect of goods, which carry MRP rates, the rate of tax will be determined not based on such MRP value, but, based on the actual sale value, which will, otherwise, represent the transaction value.

8.
One should remember that these notifications are issued under relevant IGST/ CGST Act and the value mentioned in the relevant notifications are therefore, not connectable to the values declared in the bills of entry for collection of import duty. As already mentioned, for collecting IGST, the value to be adopted will be as per Section 8 of Customs Tariff Act, 1975.

9.
However, irrespective of the fact that this value is different from the value mentioned in the relevant IGST / SGST Rate Notifications, the actual sale value for the purpose of CGST / IGST Act is not available at the time of import.

10.
Only after clearance of the goods, when these readymade garments are sold by the importer to other third parties in India, then, at that juncture only, sale value of these goods for the purpose of the above notification will be available.

11.
Ideally, when such sale value, which should available after completion of importation and at the time of local supply is not available at the time of import, it will be appropriate to resort to provisional assessments. In the absence of sufficient information for carrying out the final assessment, such provisional assessments are possible in terms of Section 18 of Customs Act, 1962. This section reads as follows.

“SECTION 18. Provisional assessment of duty. – 

(1) Notwithstanding anything contained in this Act but without prejudice to the provisions of section 46 and section 50,- 

(a) where the importer or exporter is unable to make self-assessment under sub-section (1) of section 17 and makes a request in writing to the proper officer for assessment; or 
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(b) where the proper officer deems it necessary to subject any imported goods or export goods to any chemical or other test; or 

(c) where the importer or exporter has produced all the necessary documents and furnished full information but the proper officer deems it necessary to make further enquiry; or

(d) where necessary documents have not been produced or information has not been furnished and the proper officer deems it necessary to make further enquiry, the proper officer may direct that the duty leviable on such goods be assessed provisionally if the importer or the exporter, as the case may be, furnishes such security as the proper officer deems fit for the payment of the deficiency, if any, between the duty as may be finally assessed or re-assessed, as the case may be and the duty provisionally assessed.

(1A) Where, pursuant to the provisional assessment under sub-section (1), if any document or information is required by the proper officer for final assessment, the importer or exporter, as the case may be, shall submit such document or information within such time, and the proper officer shall finalise the provisional assessment within such time and in such manner, as may be prescribed.

(2) When the duty leviable on such goods is assessed finally or re-assessed by the proper officer in accordance with the provisions of this Act, then- 

(a) in the case of goods cleared for home consumption or exportation, the amount paid shall be adjusted against the duty finally assessed or re-assessed, as the case may be and if the amount so paid falls short of, or is in excess of the duty finally assessed or re-assessed, as the case may be, the importer or the exporter of the goods shall pay the deficiency or be entitled to a refund, as the case may be; 

(b) in the case of warehoused goods, the proper officer may, where the duty finally assessed or re-assessed, as the case may be is in excess of the duty provisionally assessed, require the importer to execute a bond, binding himself in a sum equal to twice the amount of the excess duty. 

(3) The importer or exporter shall be liable to pay interest, on any amount payable to the Central Government, consequent to the final assessment order or re-assessment order under sub-section (2), at the rate fixed by the Central Government under section 28AA from the first day of the month in which the duty is provisionally assessed till the date of payment thereof. 
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(4) Subject the sub-section (5), if any refundable amount referred to in clause (a) of sub-section (2) is not refunded under that sub-section within three months from the date of assessment of duty finally or re-assessment of duty, as the case may be, there shall be paid an interest on such unrefunded amount at such rate fixed by the Central Government under section 27A till the date of refund of such amount. 

(5) The amount of duty refundable under sub-section (2) and the interest under sub-section (4), if any, shall, instead of being credited to the Fund, be paid to the importer or the exporter, as the case may be, if such amount is relatable to – 

(a) the duty and interest, if any, paid on such duty paid by the importer, or the exporter, as the case may be, if he had not passed on the incidence of such duty and interest, if any, paid on such duty to any other person; 

(b) the duty and interest, if any, paid on such duty on imports made by an individual for his personal use; 

(c) the duty and interest, if any, paid on such duty borne by the buyer, if he had not passed on the incidence of such duty and interest, if any, paid on such duty to any other person; 

(d) the export duty as specified in section 26;

 (e) drawback of duty payable under sections 74 and 75”.
12.
Assessing the goods provisionally and quantifying the IGST payable after clearance and supply of the goods imported based on the sale value, will be legally and ideally the correct procedure.

13.
If for various reasons, if such provisional assessment is not possible, then,   a practical solution has to be worked out. Probably, since the sale value cannot exceed the MRP declared on the goods, the customs ought to have adopted MRP as the maximum sale value permissible. Such a procedure will not be ideally correct, but, as a practical way out, this could have been adopted by customs at Mumbai. 
14.
Even in such cases, when IGST is paid at the point of import, based on MRP, subsequent  to the clearance and supply of these goods, it will be possible for 
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the importer to claim refund of the excess IGST paid, based on actual sales value details for these goods. Any claim, in this regard, by way of appeal, etc., as provided for in the Customs Act, needs to be made within the time limits stipulated in the above Act.
15.
In the light of the above, in our view, the Advisory issued by West Bengal Customs is not in accordance with the legal provisions. The sale value for the purpose of levy of IGST at the rates, as applicable to domestic supplies in terms of Section 3 of Customs Tariff Act, is not available at the time of import and therefore, to that extent, the Advisory issued by the West Bengal Customs is not implementable.

16.
In other words, while we clarify that the sale value represents the transaction value at the time of domestic supplies by the customer under the provisions of CGST / IGST Act, information on such values are not available at the time of import (as the sale is yet to take place) and therefore, it will be open to the querist to go for provisional assessments, as suggested above or alternatively file periodical refund claims to claim refund of the excess tax paid based on the information of sale value that will be available subsequent to import. 

S. MURUGAPPAN   

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
