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OPINION

1.
QUERIST:  
ITC Limited – SBU Packaging & Printing, PO Box No.2277, Thiruvottiyur, Chennai – 600 019.
2.
FACTS:

2.1
The current procedure to claim drawback as outlined by the Querist is as follows:-
 

· We are supplying packaging material (cartons) for packing of shoes. 

· We are supplying our goods under the cover of GST invoice (under LUT – without payment of tax)

· We also raise a commercial invoice for the sale

· The billing is done in USD

· Customs officials situated within SEZ unit check our documents / consignments and allow inside the SEZ

· Customs dept. issues “Bill of Export” document, generated in Customs-SEZ software.

· We obtain disclaimer from SEZ that they are not claiming drawback on the consignment

· We also get the disclaimer counter signed by Customs officials

· We claim drawback from Chennai Customs manually.

· On verification of our documents & Bill of export issued by Customs – SEZ, Chennai Customs dept. sanctions drawback to us. 

2.2
The proposed change in procedure is indicated by the Querist as mentioned below:-
· Recently, SEZ unit has informed us to bill in INR instead of USD

· They also confirmed that the payment will be done in INR from their bank from an account which is not EEFC a/c

3.
QUERY:
The Querist has requested for an opinion that whether in the current scenario of sales realization in Indian Rupees also, they are eligible for drawback on their supplies to SEZ unit?
4.
OPINION
4.1
From the information provided, it is seen that the Querist is supplying goods and invoicing them in US Dollars.  The SEZ unit has also provided disclaimer certificate by referring to the invoice values in US Dollars.
4.2
However, as per the information provided, it appears that now the SEZ unit proposes to make payment to the Querist for the goods supplied only in Indian Rupees and that also not from their EEFC account and they want the billing itself in INR.

4.3
In this context, attention of the Querist is invited to Para 4.2.1 of the Current Foreign Trade Policy which reads as follows:-

(i)
Export proceeds shall be realized in freely convertible currency or in Indian Rupees as per para 2.53 of FTP except otherwise specified.  Provisions regarding realization and non-realisation of export proceeds are given paragraph 2.52, 2.53 and 2.54 of FTP.  

(ii)
Export to SEZ Units shall be taken into account for discharge of export obligation provided payment is realized from Foreign Currency Account of the SEZ unit.
(iii)
Export to SEZ Developers / Co-developers can also be taken into account for discharge of export obligation even if payment is realized in Indian Rupees.

(iv)
Authorisation holder needs to file Bill of Export for export to SEZ unit / developer / co-developer in accordance with the procedures given in SEZ Rules, 2006.

4.4
It also may be noted that much earlier, a circular has been issued by Export Promotion Council for EOUs & SEZs.  In this circular No.212 dated 30.09.2015, the clarification provided by RBI is incorporated.  RBI’s clarification is as follows:-
(i) Duty drawback scheme and SEZ Schemes are not the domain of RBI.
(ii) In terms of Para 2.52 of the Foreign Trade Policy (2015-2020) – “All export contracts and invoices shall be denominated either in freely convertible currency or Indian Rupees but export proceeds shall be realized in freely convertible currency”.

(iii) SEZ unit is permitted to make payment to Domestic Tariff Area (DTA) supplier from its foreign currency account.

(iv) In case the DTA supplier is willing to receive the payment in INR, the same may be done by conversion of foreign currency so received from the SEZ unit to INR at the level of the AD Banks (of SEZ / DTA supplier) depending on the arrangements entered into by them.

A copy of the above circular is attached as Annexure 1 to this Opinion.

4.5
Apart from the above para 4.2 of the Policy referred to above, which applies to duty exemption / remission schemes, following are the provisions with regard to receipt for exports made as contained in paragraph 2.2 of the Policy.
(a) All export contracts and invoices shall be denominated either in freely convertible currency or Indian Rupees but export proceeds shall be realized in freely convertible currency.
(b)
However, export proceeds against specific exports may also be realized in Rupees provided it is through a freely convertible Vostro account of a non-resident bank situated in any Country other than a member Country of Asian Clearing Union (ACU) or Nepal or Bhutan.  Additionally, Rupee payment through Vostro account must be against payment in free foreign currency by buyer in his non-resident bank account.  Free foreign exchange remitted by buyer to his non-resident bank (after deducting bank service charges) on account of this transaction would be taken as export realization under export promotion schemes of FTP.

4.6
From the clarification provided by RBI and the policy provision contained in Foreign Trade Policy, it must be clear that export proceeds should be realized in freely convertible currency or in Indian Rupees which should come from the foreign currency account of SEZ unit.

4.7
In the Special Economic Zone Rules, 2006 itself, sub-rule 3 of Rule 24 states as follows:-
“Drawback or any other similar benefit under the Customs and Central Excise Duties Drawback Rules, 2017 as amended from time to time against supply of goods by Domestic Tariff Area supplier shall be admissible where payments for the supply are made from the Foreign Currency Account of the Unit.”

The relevant Rule 24 is attached as Annexure 2.

4.8
In view of the above, if payment is made in Indian Rupees by the SEZ Unit from any of the account other than its foreign currency account, then drawback will not be admissible.
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Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
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