OPINION

I.
QUERIST:
           

M/s.Lakshmi Card Clothing Manufacturing Co. Pvt. Ltd.,

           Lakshmi Plaza,

            
1089, Avinashi Road,

Coimbatore – 641 037.

II. 
FACTS:

1.
The querist is planning to import used but operational Plastic Injection Moulding Dies from Italy. 
2.
It is reported that these will be used to manufacture plastic parts for cycles to be assembled in India. 
3.
It is further stated that these moulding dies are fixed to a Plastic Injection Moulding Machine. The Machine melts the Plastic Pellets and injects them into the Moulding Dies. Thereafter, required plastic parts are formed and then removed from the dies.

III.
QUERY:

In the above context, the querist needs clarifications on the following queries.

(1)
What will be the import duties applicable ?

(2)
Is there a restriction on the age of the dies ?

(3)
Will there be any other surcharge applicable ?

(4)
Is there a category under which they have to be imported ?

(5)
Is there a restriction on import of such parts ?

(6)
Is there a letter that is to be provided by the Italian principal ?

(7)
Should a no objection certificate be obtained before shipping ?

(8)
Can add other points of relevance 
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IV.
OPINION:

1.
From the information provided, it is clear that these are Moulding Dies, which are used in Plastic Injection Moulding Machine. The appropriate classification for these items as per the current Schedule to the Customs Tariff Act, 1975, will be under Heading 84807100, which covers injection or compression types moulds for rubber / plastics. This classification will be the appropriate classification, in the light of the following Explanatory Notes for Heading 8480.


“This heading covers the moulding boxes used in metal foundry, mould bases and moulding patterns, with certain exceptions referred to later, it also covers all moulds (whether or not hinged, and whether used by hand or in presses or moulding machines) which are of a kind used for moulding the following materials into blanks or finished articles : 

(I) Metals and metal carbides.

(II)
Glass (including fused quartz or other fused silica) or mineral materials such as ceramic pastes, cement, plaster or concrete. 

(III) 
Rubber or plastics”.

2.
The current rate of duty for these goods will be 7.5% Basic Customs Duty, 10% Social Welfare Surcharge and 18% IGST.

3.
As far as the provisions relating to the importation is concerned, it is informed that these dies are used, but, operational dies. 
4.
The Policy relating to import of used or second-hand goods is provided in Paragraph 2.31 of the current Foreign Trade Policy. As per this paragraph, refurbished / reconditioned spares of capital goods are freely importable subject to the production of Chartered Engineer’s Certificate to the effect that such spares have at least 80% residual life of the original spare. 
5.
In other words, the moulding dies, which are sought to be imported for the existing moulding machines will be treated as spare parts for capital goods / machinery and as per the current Policy, only refurbished or reconditioned spares are allowed freely and that also subject to the condition that Chartered Engineer  Certificate  is  produced  to  the  effect that these have at least 80% 
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residual life of the original spare- Serial No.1(c) of Para 2.31. This means that at the load port, a certificate from a Chartered Engineer or authorised Chartered Engineer as per the Regulations that are provided in the supplier’s country, needs to be produced, after examination of the used moulding dies to the effect that they have at least 80% residual life of original spare and that they are refurbished/reconditioned. If these are not refurbished or reconditioned, then, there is no provision to import them without any authorisation and a specific authorisation needs to be obtained in terms of Paragraph 2.31 (II), which stipulates that all secondhand goods other than capital goods are restricted for import and provision is made only for import with specific authorization.
6.
It will be advisable that at the time of shipment, a proper certificate from a Chartered Engineer is obtained at the load port and also confirmation provided by the Italian Principal with regard to age of the moulding dies, its expected residual life, its original value, reconditioning work done etc.

7.
It is quite likely that after import, customs authorities would like to have their own valuation and examination carried out by an approved Chartered Engineer. The company should be prepared to go through this process also after import. It also may be noted that in a few cases, after examination, Chartered Engineers enhance the value declared for the purpose of assessment and collection of duties.  

S. MURUGAPPAN   

Sm/er

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
