OPINION

1.
QUERIST:  
M/s. Langro India Pvt. Ltd., # 34/123, Dugar Towers, 2nd Floor, Marshalls Road, Egmore, Chennai - 600 008.

2.
FACTS:

2.1
Import commission received from overseas (Supplier) on account of introduction of customers in India -- whether GST @ 18% payable to the Government example, if commission amount in Euro 1000/- and converted to INR 92000, on which GST will be included @ 18% in 92000/- so we have to pay GST amount of Rs. 14033/- to GST dept?

2.2
As per GST, while clearing the imported shipment, we are paying custom duty and IGST. Previously, we were claiming IGST on the same month or next month depending upon 2B reporting. Now, as per Auditors, you can't claim until the payment to the exporter; it means IGST can be claimed when you make payment to exporters. 

 
3.
QUERY:
The Querist seeks clarification on the above issues with regard to the quantum of amount which is to be taken into consideration for payment of GST in respect of commission and availment of credit subsequent to payment to the suppliers abroad.  

4.
OPINION
4.1
With regard to commission received from overseas suppliers on account of introduction of customers in India, it is to be noted that the Querist is a supplier of the services (of introducing customers and promoting markets for the suppliers) and the foreign supplier is the service receiver.  

4.2
It is indicated that the consideration by way of commission is paid by the suppliers from abroad.  

4.3
From the information provided, it is noticed that the nature of service is that of an intermediay service provider.  As per Section 2(13) of IGST Act, 2017, intermediary means ‘a broker, an agent or any other person, by whatever name called, who arranges or facilitates the supply of goods or services or both, or securities between the two or more persons but does not include a person who supplies such goods or services or both or securities on his own account’.
4.4
The normal rule in respect of GST provisions is that the place of service is the destination or the place of service receiver.  In terms of Section 13(2) of IGST Act mentioned above, in respect of certain supplies of services enumerated therein, the location of the service provider is relevant.  

4.5
Now, in respect of intermediary services, Section 13(8) reads as follows:-

“(8)
The place of supply of the following services shall be the location of the supplier of services, namely:-

(a) services supplied by a Banking Company, or a Financial Institution or a Non-Banking Financial Company, to account holders;

(b) intermediary services;

(c) services consisting of hiring of means of transport including yachts but excluding aircrafts and vessels upto a period of one month.”
4.6
Therefore, in view of the above legal provisions, in respect of the services provided by the Querist, the place of service is India and the service provider is therefore required to pay GST as applicable under ‘forward charge’.  This will be output service for the Querist and therefore, the tax paid will not be available as credit.  

4.7
As far as valuation to be adopted is concerned, Rule 35 of the CGST Rules, 2017 which will be applicable to the IGST Act also will be relevant.  Rule 35 of the CGST Rules mentioned above reads as follows:-

“Value of supply inclusive of Integrated Tax, Central Tax, State Tax, Union Territory Tax –
Where the value of supply is inclusive of Integrated Tax or as the case may be, Central Tax, State Tax, Union Territory Tax, the tax amount shall be determined in the following manner, namely, -
Tax amount = (value inclusive of taxes x tax rate in % of IGST or as the case may be, CGST, SGST or UTGST ( (100 + sum of tax rates, as applicable in %).”
4.8
In light of the above provision, whatever consideration is received from the foreign supplier can be treated as the value of the supply inclusive of IGST and therefore for the purpose of payment of IGST, Querist can adopt the formula given in the above Rule.
4.9
With regard to availment of credit in respect of goods imported from abroad, there is no bar for taking credit once IGST is paid on the goods imported.  It is also to be seen that the moment IGST is paid with applicable customs duty at the time of clearance of the goods from Customs, such payment will get reflected automatically in the system in the GSTN network and the Querist will be eligible to use the same.  However, there is a requirement with regard to payment of consideration to the supplier within a period of 180 days under CGST Rules.  Rule 37 of the above Rules reads as follows:-

“Reversal of input tax credit in the case of non-payment of consideration 

(1) A registered person, who has availed of input tax credit on any inward supply of goods or services or both, other than the supplies on which tax is payable on reverse charge basis, but fails to pay to the supplier thereof, the amount towards the value of such supply (whether wholly or partly) along with the tax payable thereon, within the time limit specified in the second proviso to sub-section(2) of Section 16, shall pay (or reverse) an amount equal to the input tax credit availed in respect of such supply (proportionate to the amount not paid to the supplier), along with interest payable thereon under Section 50, while furnishing the return in Form GSTR-3B for the tax period immediately following the period of one hundred and eighty days from the date of the issue of the invoice:

Provided that the value of supplies made without consideration as specified in Schedule I of the said Act shall be deemed to have been paid for the purposes of the second proviso to sub-section (2) of Section 16:

Provided further that the value of supplies on account of any amount added in accordance with the provisions of clause (b) of sub-section (2) of Section 15 shall be deemed to have been paid for the purposes of the second proviso to sub-section (2) of Section 16.

(2) 
Where the said registered person subsequently makes the payment of the amount towards the value of such supply along with tax payable thereon to the supplier thereof, he shall be entitled to re-avail the input tax credit referred to in sub-rule (1).

(3)
[*  *  *] 

(4)
The time limit specified in sub-section (4) of Section 16 shall not apply to a claim for re-availing of any credit, in accordance with the provisions of the Act or the provisions of this Chapter, that had been reversed earlier.”

4.10
The above Rule will apply to IGST Act and therefore, if no payment is made to the supplier of the goods from abroad within the stipulated period, then, the credit taken needs to be reversed.  It is open to the Querist to avail the credit once again when payment has been made.

4.11
During the discussions, it was pointed out that invariably, payments to the suppliers are made in a majority of the cases after 180 days from the date of supply.  Therefore, it becomes necessary for the Querist to reverse the credit taken in such cases.  There is no bar for using credit within a period of 180 days and therefore, the Querist can keep track of cases where consideration was not paid to the suppliers within the stipulated period and then keep making reversals as required under Rule 37.
4.12
It is further clarified that in terms of Section 20 of IGST Act and Rule 2 of IGST Rules, 2017, the provisions relating to valuation of supply as well as input tax credit as contained in CGST Rules will be applicable to payment of IGST, taking input tax credit, etc.  

S. MURUGAPPAN

sm/ls

Disclaimer:- The above opinion is provided based on the information and documents made available to us by the querist and further based on the laws and rules prevalent as on date and the understanding of such provisions by the author and is meant for the private use of the person to whom it is provided without assuming any liability for any consequential action taken based on the views expressed here.
